U bent hier: Bezienswaardigheden » Stonehenge
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Stonehenge

Stonehenge (stone = steen en henge = cirkelvormig) is een van de meest typerende bezienswaardigheden van het Verenigd Koninkrijk. Het megalithische monument dat dicht bij het plaatsje Amesbury ligt, stamt uit de Steentijd en is al honderden jaren een toevluchtsoord voor cultuurliefhebbers en spirituele reizigers die er de zonnewende bijwonen en de magie van deze bijzondere plek willen ervaren. Naar Engeland reizen met het veerpont Calais Dover is comfortabel en Stonehenge is bij aankomst in Dover met de auto in slechts 2.5 uur te bereiken via de M23/25 motorway. Stonehenge is ook bereikbaar met de trein en de bus vanaf o.a. Londen en zijn een van de goedkoopste opties om te reizen in Engeland. Onderweg geniet je van het prachtige Engelse landschap met haar karakteristieke heuvels, authentieke bouwwerken en pittoreske dorpjes. Onderweg kun je de hoofdstad Londen natuurlijk nog even aandoen voor een korte stedentrip alvorens je doorreis naar een van ’s werelds meest bijzondere historisch plekken.

Ruim 3500 jaar geleden is de laatste hand gelegd aan het Stonehenge dat wij nu kennen maar de geschiedenis van het monument gaat ruim 5000 jaar terug. Het monument is in 4 stadia gebouwd, en de laatste kleine aanpassingen werden 1500 voor Christus verricht, waaronder het herschikken van de gigantische cirkel van bluestones zoals die nu ook te bezichtigen is. Het bouwwerk bestaat uit een cirkel van stenen met een doorsnede van ruim 35 meter en een hoogte van 6 tot 7 meter.

stonehenge bij valavond

(Foto bron: https://www.flickr.com/photos/tjt195/2937273739/ )

Geleerden kunnen het nog niet eens worden over de functies van Stonehenge en de reden waarom het is gebouwd. Een theorie is dat het als symbool voor de eenwording in Engeland is gebouwd, terwijl anderen het bouwwerk als primitieve kalender wegschrijven of een plek voor spirituele offerplek. Feit is dat de grote stenen die zijn gebruikt, niet uit de directe omgeving afkomstig zijn, dus er is flink werk verricht door vele werklieden om dit monument te bouwen. Er was dus zeker spraken van eenheid, maar of het moment dit ook symboliseert is nog maar de vraag. De Engelse Professor Rupert Till heeft een geluidsonderzoek gedaan naar Stonehenge en kwam tot de conclusie dat het bouwwerk een perfecte akoestiek en is dus in het verleden mogelijk ook gebruikt om specifieke geluiden te creëren. Een vijfde functie die aan Stonehenge wordt toegekend is dat het dienst zou hebben gedaan als grafmonument, wat goed onderbouwd kan worden door vondst van diverse beenderen van vroegere bewoners in het moment.

stonehenge bij morgen

(Foto bron: https://www.flickr.com/photos/simon__syon/9699880696/ )

De meest voor de hand liggende functie is het echter die van astronomisch meetwerk; een primitieve kalender. Door het bouwwerk lopen namelijk 2 paden die perfect zijn afgestemd op de winterzonnewende. Aan de noordoostkant verdwijnt de zon op de kortste dag van het jaar precies achter de grote stenen: iets wat niet louter aan het toeval kan worden toegeschreven. Er wordt zelfs veronderstelt dat Stonehenge het exacte middelpunt van onze aarde zou zijn. Anno 2015 geeft Stonehenge ook nog nieuwe geheimen prijs en het bouwwerk blijft de interesse trekken van onderzoekers wereldwijd. Bij een bezoekje aan Engeland mag je Stonehenge natuurlijk niet missen. Let wel dat het monument beperkte bezoektijden kent en dat het niet na zonsondergang toegankelijk is.

“Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met P&O Ferries.”

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Stonehenge'

Populaire bezienswaardigheden