U bent hier: Bezienswaardigheden » Madeira: zonnig bloemeneiland
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Madeira: zonnig bloemeneiland

Madeira behoort, ondanks dat het op ongeveer 1000 kilometer van de Portugese kust en 700 kilometer van de Marokkaanse kust ligt, tot Portugal. Het eiland ligt midden in de Atlantische Oceaan is al sinds lange tijd één van de meest populaire zonvakantiebestemmingen. Jaarlijks gaan honderdduizenden zonaanbidders, natuurliefhebbers en levensgenieters richting dit prachtige eiland om te zonnen, wandelen, ontspannen en te genieten van de heerlijke lokale keuken. Madeira heeft een mild klimaat met temperaturen die meestal tussen de 16 en 22 graden liggen. Door de exotische flora wordt Madeira (wat “hout” betekent in het Portugees) ook wel het bloemeneiland genoemd. Net als de Canarische Eilanden is ook Madeira van oorsprong een vulkanisch eiland en het landschap heeft daardoor een bijzonder karakter. Door de veelzijdigheid van dit eiland is het niet voor niets één van de meest geliefde vakantiebestemmingen voor jong en oud. Om in de stemming te komen, hebben we de mooiste bezienswaardigheden op Madeira vast voor je op een rijtje gezet.

Bloemeneiland Madeira staat vol met prachtige parken, bossen en tuinen en het Parque Natural de Madeira staat niet voor niets al 15 jaar op de UNESCO werelderfgoedlijst. Tijdens een wandeling op het eiland kunt je op veel plekken genieten van een adembenemend uitzicht waarbij het kleurrijke landschap en de schitterende begroeiing een lust voor het oog zijn. Madeira kent naast een prachtige wilde begroeiing ook vele botanische en tropische tuinen die veelal vrij te bezichtigen zijn.
De bekendste tuinen zijn de Quinta Magnolia, Jardina de Quinta do Palheiro Ferreiro en de Monte Palace tropische tuin. Madeira kent daarnaast ook een aantal beschermde natuurparken waarvan Madeira’s Natural Park en Natural Reserve Garajau de bekendste zijn. Naast de vele inheemse plantensoorten treft je op Madeira ook de kanarie in het wild aan.
De Sáo Vincente Caves is een vulkanisch grottenstelsel dat is ontstaan door vulkaanuitbarstingen in de oudheid. De grotten zijn te bezichtigen middels een korte maar indrukwekkende wandeling waarbij je alles te weten komt over het ontstaan van dit bijzondere natuurverschijnsel.

De grootste stad van het eiland is Funchal en hier vindt je veel bijzondere bezienswaardigheden. Het paleis van Sáo Lourenco bijvoorbeeld is een bijzonder fort uit de 15e eeuw is een echte trekpleister. Ook de Sé do Funchal, een 16e eeuwsen kathedraal en de Mercade dos Lavradores (de overdekte stadmarkt waar m.n. streekproducten verkocht worden) zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.

Madeira staat naast haar weelderige flora ook bekend om haar rijke keuken. Populaire lokalen gerechten zijn de vleesspies op laurierstok, de zwarte degenvis en de Madeireense tonijnsteak. De bekende Madeira-wijn, een sterke dessertwijn, kent ook haar oorsprong op dit eiland en vormt één van de belangrijkste exportproducten.

De waterliefhebber zal op Madeira ook helemaal in zijn element zijn. Hoewel de kust van Madeira vrij ruw en rotsachtig is, vind je er wel degelijk mooie stranden. Bij Sao Lourenco in het oosten van het eiland ligt een knus zandstrand en bij Ribeira Brava vind je ook een prachtig strand met veel voorzieningen voor watersporters en zonaanbidders. De grote rotsen in de zee zorgen voor rustig water en maken deze stranden ook uiterst geschikt voor kinderen om veilig te kunnen zwemmen.
Ook op het naburig gelegen eiland Porto Santo kun je genieten van de heerlijk zachte zandstranden van maarliefst 9 km lengte. Porto Santo is vanaf Madeira snel en eenvoudig te bereiken met o.a. de ferry. De echte sportfan kan tevens nog een bezoekje brengen aan het Christian Ronaldo museum.

Madeira is een uniek eiland met vele gezichten. De prachtige natuur, de pittoreske dorpjes, de vriendelijke bewoners, het heerlijke eten en de vele authentieke gebouwen maken dit eiland tot een topper onder de zonbestemmingen.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Madeira: zonnig bloemeneiland'

Populaire bezienswaardigheden