U bent hier: Bezienswaardigheden » De Zaanse Schans: Oer Hollandse taferelen vlakbij Amsterdam
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

De Zaanse Schans: Oer Hollandse taferelen vlakbij Amsterdam

Een dagje uit onder de rook van Amsterdam

De Zaanse Schans ligt op zo’n 20 kilometer afstand van Amsterdam. Op de brug in Zaandijk vlak voor de Zaanse Schans (1.5 kilometer lopen vanaf het treinstation Koog – Zaandijk), zie je de molens al opdoemen. Het is een nostalgisch beeld.

Zaanse_Schans_Panorama

© Reisbloggers.nl

Op de Zaanse Schans zijn de Nederlanders een minderheid in eigen land. Je ziet allerlei nationaliteiten voorbij trekken. Vooral Chinezen zijn enthousiaste bezoekers. Op zich niet verwonderlijk, de voorliefde voor het oer Hollandse beeld bleek al uit de bouw van Holland Village, een wijk in Shanghai gebouwd in Nederlandse stijl waar onder andere een molen, Amsterdamse grachtenbanden, een verkleinde replica van het Amsterdamse scheepvaartmuseum en het huis Hofwijck van Huygens uit Voorburg te zien is.

De Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een woon en werkgebied uit lang vervlogen tjiden. Wanneer je een bezoekje brengt aan de Zaanse Schans, dan is het leuk om wat meer over de Zaanstreek te weten te komen. Deze informatie is te vinden in het Zaans Museum.

Het Zaans Museum

De Zaanstreek stond in de zeventiende en achttiende eeuw bekend om haar hoeveelheid molens en scheepswerven. De audio tour in het Zaans Museum neemt je mee naar het verleden. Het Zaans Museum geeft niet alleen een beeld van het leven en werken in de Zaanstreek, er is ook een ruime kunstcollectie te zien die kenmerkmerkend is voor deze regio. Het topstuk van het museum is het schilderij De Voorzaan en de Westerhem van de Franse schilder Monet. Deze Franse schilder heeft 4 maanden in Zaandam gewoond en hier 25 doeken gemaakt.

Zaans-Museum-Monet

© Reisbloggers.nl

TIP: Als je meer over het verblijf van Monet in de Zaanstreek wilt weten, dan is een bezoek aan het Monet atelier in het vlakbij gelegen Zaandam aan te raden. Het atelier is gevestigd in het Luchthuis aan de Zaan. Dit was een inspirerende plek voor Monet. Hier zijn de replica’s te vinden van alle 25 schilderijen die de Franse kunstenaar maakte in de Zaanstreek.

Het Verkade Paviljoen

Het Verkade Paviljoen is onderdeel van het Zaans Museum. Dit deel van het Zaans Museum geeft je een inkijkje in 1 van Nederlands bekendste familiebedrijven. Hier zie je hoe Verkade door de jaren heen hun koekjesproducten hebben gemaakt.

De molens van de Zaanse Schans

Ze staan in een rij strak langs de oevers van de Zaan: de molens van de Zaanse Schans. Het lijkt een plaatje uit lang vervlogen tijden. In gedachten zie je mensen lopen op klompen en in klederdracht. Aan de ene kant het water en aan de andere kant grazende koeien in de wei.
Het lijkt misschien een makkelijk en goed leven, het wonen en werken in een molen. Eenmaal binnen, blijkt dat er weinig overblijft van het romantische beeld van de molenaar. De werkelijkheid is anders. Het is hard werken om ervoor te zorgen dat het hout gezaagd wordt of de specerijen gemalen worden. In de ‘buik’ van de molen schuilt een indrukwekkend stukje techniek. De molenaars vertellen je er graag over.

Zaanse_Schans

© Reisbloggers.nl

Praktische informatie

  • De Zaanse Schans is gratis toegankelijk. Het is een open ‘park’, zonder in en uitgang.
  • Wil je het Zaans Museum bezoeken? Dan kun je voor 15 Euro een Zaanse Schans Card kopen. Je krijgt dan ook gratis toegang tot het Wevershuis en Kuiperij, gratis toegang tot een molen en korting in souvenirwinkeltjes.
  • Wil je alleen een molen bezoeken? Dat kan, je betaalt dan 4 Euro entree bij de molen.
  • Parkeren kan gratis in Zaandijk vlak voor de brug.
  • Zaandam en de Zaanse Schans zijn ook te bezoeken als dagtrip vanuit Amsterdam (15 minuten met de trein).

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'De Zaanse Schans: Oer Hollandse taferelen vlakbij Amsterdam'

Populaire bezienswaardigheden