U bent hier: Bezienswaardigheden » Zwitserland » Bern » Zytglogge Bern
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Zytglogge Bern

De Zytglogge is een Middeleeuwse toren in de Zwitserse stad Bern. De toren werd gebouwd in de 13e eeuw en werd doorheen de jaren voor meerdere doeleinden gebruikt.

Zo werd de Zytglogge gebruikt als wachttoren, gevangenis, klokkentoren, centrum van stedelijk leven en maatschappelijk monument. De toren is alom gekend voor zijn astronomische klok die dateert uit de 15e eeuw. De Zytglogge behoort tot het UNESCO werelderfgoed.

De naam Zytglogge verwijst naar het Duitse ‘Zeitglocke’, wat in het Nederlands ‘Tijdklok’ betekent. Een tijdklok was één van de eerste publieke apparaten die de tijd kon meten. Het bestond uit een uurwerk die verbonden werd met een hamer dat om het uur sloeg op een bel.

In de koepel van de Zytglogge hangen 2 bronzen klokken. De bel dat om het uur slaat is gemaakt door Johann Reber en is ongewijzigd gebleven sinds de reconstructie van de toren in het jaar 1405. De bel heeft een diameter van 127 centimeteren weegt 1400 kilogram. De bel bevat een inscriptie dat ons het volgende vertelt:  “In the October month of the year 1405 I was cast by Master John called Reber of Aarau. I am vessel and wax, and to all I tell the hours of the day”.

Wanneer de grote bel om het uur slaat, zien de passanten een vergulde figuur die met een hamer op de bel slaat. Onder deze bel hangt een bel dat om het kwartier slaat.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Zytglogge Bern'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Bern » Meer bezienswaardigheden in Bern » Alles over Bern