U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Gent » Vooruit Gent
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Vooruit Gent

De gemiddelde bezoeker van Gent staat niet meteen stil bij een gebouw als de ‘Vooruit’ en het historische en culturele belang ervan. Centraal in de stad aan de voet van de Blandijnberg vormt het vroegere rode bastion nu zowel een gezellige meeting place binnen het artistieke wereldje in de stad, als een kunstencentrum met een uitgebreid gamma aan kunstzinnige en andere activiteiten.

Men kan in het Vooruitcafé terecht voor een aangename babbel met pint en broodje, af en toe aangevuld met een gratis concertje van een groep van eigen bodem. In het verlengde van het oorspronkelijke opzet van ‘Feest- en Kunstencentrum Vooruit’ – tijdens het interbellum de arbeiders beschermen tegen de uitspattingen van het kapitalisme en hun de mogelijkheid te geven goedkoop aan ‘brood, cultuur en spelen’ te geraken – kan men er nu nog steeds genieten van de betere theatervoorstellingen, jazz-, klassieke en popconcerten, mediakunst, literatuur, fuiven, debatten,… in verschillende stijlvolle, renaissancistisch ingerichte zalen.

In 1913 in een bijzonder eclectische stijl opgericht door architect Ferdinand Dierkens, kende het Kunstencentrum Vooruit haar socialistisch hoogtepunt pas in de jaren ’20 en ‘30, waarna het gebouw na de Tweede Wereldoorlog begon te verloederen. Begin jaren ’80 werd een grondige renovatie in gang gezet en in 1983 werd de Vooruit erkend als monument. In het jaar 2000 won het gebouw zelfs de Vlaamse Monumentenprijs. Momenteel huist de Vooruit zo’n 2000 activiteiten per jaar en lokt ze daarmee ongeveer 275000 bezoekers. Er is mogelijkheid tot geleid bezoek.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Vooruit Gent'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer informatie:

 • Zie ook: Dagblad Vooruit, gesticht door Edward Anseele (ook oprichter van de socialistische consumentenorganisatie ‘Vooruit’, waarnaar het gebouw vernoemd is).

Adres:

 • Sint-Pietersnieuwstraat 23
 •  9000 Gent
 • Tel: +32 (0)92672820

Openingsuren Vooruit Café:

 • Ma-do: 11:30 –02:00
 • Vr-za: 11:30 – 03:00
 • Zo: 16:00 – 01:00

Openbaar vervoer:

 •  Trein: naar station ‘Gent-Sint-Pieters’
 • Tram 1 richting Evergem, halte Verlorenkost (10 min) en vervolgens 500m te voet door de Jozef Plateaustraat en op het einde links de Sint-Pietersnieuwstraat uitstappen
   Tram 4, 21 en 22 richting ‘Zuid’ en dan te voet tot einde Lamstraat (200m)
 • Bus: alle bussen vertrekkende van Gent-Sint-Pieters met een nummer in de 70 (achteraan het station aan het kruispunt Voskenslaan/St. Denijslaan) rijden tot aan het ‘Zuid’. Vanaf daar te voet 200m naar boven door de Lamstraat. Bus 5 stopt aan de Vooruit.
 •  Te voet: 20 minuten stappen vanaf Gent-Sint-Pieters, 3 minuten stappen vanaf het Zuid
Meer in Gent » Meer bezienswaardigheden in Gent » Alles over Gent