U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Leuven » Stadhuis Leuven
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Stadhuis Leuven

Het stadhuis van Leuven is een ware aanwinst voor de stad, want niet enkel oogt het gebouw mooi om zien, maar mag het zich op het lijstje voegen van bekendste gotische gebouwen ter wereld. Doordat het op de Grote Markt van Leuven ligt, bevindt het zich centraal in de stad. Als u als ooit al Brugge hebt bezocht en het stadhuis hebt kunnen bewonderen zal u hier en daar gelijkenissen kunnen aantreffen tussen de beide stadhuizen.

Maar het stadhuis van Leuven heeft niet altijd gestaan op de Grote Markt, het eerste stadhuis van Leuven werd gebouwd op de Oude Markt van de stad. Maar halverwege de vijftiende eeuw besloot de stad om een nieuw stadhuis te gaan bouwen. Het stadhuis kreeg 3 verdiepingen en vier hoektorens, op het gebouw worden verschillende taferelen uitgebeeld uit de Bijbel. Later werden er extra nissen voorzien waar er Bijbelse figuren kwamen te staan.

In de loop der jaren heeft het stadhuis van Leuven enorme schade geleden, waardoor het meerdere keren volledig moest gerestaureerd worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Leuven zwaar aangevallen en werd een stuk van het stadhuis vernield door een bom.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Stadhuis Leuven'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Populaire bezienswaardigheden