U bent hier: Bezienswaardigheden » Kroatie » Zagreb » Sint-Stefanuskathedraal Zagreb
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Sint-Stefanuskathedraal Zagreb

De kathedraal van Sint-Stefanus is een van de mooiste en belangrijkste kerken van Zagreb. Het is een gotische kathedraal die gebouwd is op de fundamenten van een kathedraal die in de loop van de twaalfde eeuw door de Turkse legers werd vernield.

De kathedraal valt op in het stadsbeeld door zijn twee torens van 105 meter hoog. Rond de kathedraal ligt Kaptol, een oorspronkelijk autonoom deel van Zagreb dat vanaf de elfde eeuw werd bewoond door bischoppen en andere geestelijken. Buiten Kaptol lag Bovenstad. Dat vormde het seculiere gedeelte van de stad. Pas in 1850 werden Kaptol en Bovenstad samengevoegd tot Zagreb.

De belangrijkste attracties van de kathedraal zijn de vele schilderijen, fresco’s altaarstukken en andere decoraties die binnen in de kerk te bewonderen zijn. Sommige stukken stammen al uit de dertiende eeuw.

Verder is de kathedraal ook de sarcofaag van Alojzije Stepinac, de omstreden aartsbisschop die destijds door de communistische leiders van Joegoslavië werd beschuldigd van collaboratie met het Kroatisch fascisme. Na de onafhankelijkheid van Kroatië in 1991 werd Stepinac een cultheld voor de bevolking. Rond de sarcofaag liggen tal van tegels met dankwoorden van de bevolking.

De Sint-Stefanuskathedraal is gratis te bezoeken. Alleen voor de schatkamer wordt een toegangsprijs gevraagd.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Sint-Stefanuskathedraal Zagreb'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Populaire bezienswaardigheden