U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Gent » Sint-Pietersabdij, -kerk, -plein en –tuin Gent
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Sint-Pietersabdij, -kerk, -plein en –tuin Gent

Sint-Pietersabdij

De Sint-Pietersabdij was een voormalige benedictijnenabdij die in de eerste helft van de 7e eeuw langs de oude Scheldeloop werd gebouwd door Amandus en zijn gezellen (de ‘Blandijnberg’, met z’n 28 meter het hoogste punt van Gent, verwijst naar de oude benaming ‘Blandinium’).

In 811 werd ze door Karel De Grote afgebroken en heropgebouwd, met verdedigingsgordels tegen de Vikingen. In 851 werd ze echter verwoest door deze Vikingen. Moedig als de Gentenaren waren, werd ze in 975 in alle glorie heropgebouwd en uitgebreid in de 12e en 13e eeuw met een parochiekerk.

De abdij met zijn gebouwen en afhankelijkheden zoals hoeven, tuinen, woningen en landerijen vormden een zogenaamd abdijdorp, het Sint-Pietersdorp.

De abdij bezat over haar grenzen uitgestrekte domeinen waaronder Vlaamse en Zeeuwse schorrengebieden waarop schapen graasden. De inwoners van het abdijdorp dreven handel in wol waarbij ze gebruik maakten van de privileges die de abdij had bedwongen. Gent werd zo in de 11e eeuw een internationaal centrum van wol- en lakenhandel (zie ook ‘Graslei’).

In 1796 verdween de abdij als instelling en deed ze dienst als kazerne. Nadien fungeerde ze tot 1948 als gevangenis en tegenwoordig wordt ze vaak gebruikt voor feesten, conferenties, diners en banketten (tegenwoordig voornamelijk door kinder- en jongerenmuseum ‘De Wereld van Kina’ en de Kunsthal Sint-Pietersabdij die tijdelijke en permanente tentoonstellingen organiseert).

De abdij is ook de hoofdzetel van de in 1967 opgerichte ‘International Club of Flanders’, een businessclub die belangrijke Oost-Vlaamse bedrijven vertegenwoordigt en belangrijke politici, academici en zakenmensen tot hun leden kan rekenen. Koning Albert is erevoorzitter. Sinds 2008 groeien er zelfs weer wijnranken op de zuidelijke helling van de abdijtuin.

Sint-Pieterskerk

De uitbreiding van de Sint-Pietersabdij in de 12e-13e eeuw bestond uit een parochiekerk (Sint-Pieterskerk) in romaanse stijl, naast de reeds bestaande Onze-Lieve-Vrouwekerk, die toen de parochie bediende. In 1580 werd Sint-Pieterskerk volledig verwoest door de godsdienstoorlogen van die eeuw.

Bijna 50 jaar later, in 1629, werd ze volledig heropgebouwd in barokke stijl, naar een ontwerp van architect Pieter Huyssens. In 1799 werd ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk afgebroken (door de Franse Revolutie en de algemene verbeurdverklaring) en tot 2003 wist men niet exact waar ze te situeren viel.

Het archeologisch onderzoek wees uit dat de hele benedenkerk met de drie beuken op het huidige Sint-Pietersplein te lokaliseren is. De in de 17e eeuw heropgebouwde Sint-Pieterskerk bleef dus gespaard van verwoesting en kreeg met het ‘Concordaat van 15 juli 1801’ de nieuwe naam ‘Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk’. Ze dient nu als opslagplaats en museum voor schilderijen en kunstschatten, afkomstig uit andere opgeheven Gentse kerken en kloosters.

Indrukwekkende kunstschatten zijn het Van Peteghem-orgel, het Onze-Lieve-Vrouw-ter-Rive, een albasten beeldje (14e eeuw) dat o.a. aangeroepen werd tegen de pest, vazen, sokkels, kelken, een ceremoniestaf, reliekhouders,…

Sint-Pietersplein

Het Sint-Pietersplein dat grenst aan de abdij en de kerk, herbergde vroeger tal van abdijgebouwen, zoals de proosdij en het abtenkwartier. Beide werden in 1811 gesloopt. Het vrijgekomen terrein werd genivelleerd midden 19e eeuw ontstond het huidige plein. Tot 2002 kon men er parkeren, maar van 31 juli 2002 tot november 2003 vonden archeologische graafwerken plaats, waar een indrukwekkend ondergronds gangenparcours, 130 graven, vijf knekelputten,… werden gevonden.

Sinds 2006 doet het plein ondergronds dienst als autoparking. Het plein zelf is nu een grote stenen vlakte, waar in de zomer veel studenten genieten van de zon en de rust in hartje Gent. Ook de jaarlijkse Gentse foor neemt sinds 1850 tijdens en rond de Paasvakantie heel het plein in.

De abdijtuin

De abdijtuin is een idyllisch stukje natuur van 0,8 ha in de Gentse binnenstad. Het is geen ‘publiek park’, maar ligt tussen hoge muren ietwat verstopt tussen de abdij en de Schelde, wat van de tuin een rustieke, mysterieus verborgen parel maakt, waar men nauwelijks omgevingsgeluiden uit de stad hoort.

De tuin ligt in het midden van de studentenbuurt en men treft er dan ook vaak studenten aan. Ideaal om een paar uurtjes tot rust te komen, te picknicken en te dagdromen in een heerlijk sfeertje. In de fruittuin vindt men vruchten en kruiden, zoals druiven, vijgen, perziken, hazelnoten, appels, bramen, rode bessen en kersen.

Gelegen net naast de abdij met haar Kunsthal, kan men er ook terecht in het gezellige eetcafé ‘De Kleine Comptoir’ met zomers terras. De hele studentikoze omgeving wordt verder ingenomen door cafés, restaurants, koten, snackbars,…

1 reactie op “Sint-Pietersabdij, -kerk, -plein en –tuin Gent”

Er zijn 1 positieve reacties gegeven

Philippe De Coster zei:

In de film Code 37 had de St.Pieterkerk een andere bestemming dan voor de eredienst. Een kerk vol met stellingen was nu een discotheek geworden. Is dat wel zo? Of, tijdens mogelijke werken, was het toch toegelaten te filmen. Zoiets is moeilijk te geloven. Ik wil graag duidelijkheid. Vroeger was die kerk alle zondagen en verschillende uren vol. Natuurlijk is dit nu anders, maar toch. De plaats is niet voor een discotheek bestemd.

Er zijn 0 negatieve reacties gegeven

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Sint-Pietersabdij, -kerk, -plein en –tuin Gent'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Gegevens kerk:

 • Adres: Sint-Pietersplein 2, 9000 Gent
 • Tel: 09/225.44.37
 • Openingsuren
  • Di-za 10-12u en 13u30-17u
  • Zo 10-12u (zomer ook 13u30-17u)

 Gegevens abdij:

 • Adres: Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent
 • Tel: 09/243.97.30
 • Web: www.gent.be/spa
 • Openingsuren
  • Di-za 10-18u, ook op sommige feestdagen (zie website)
 • Tarieven
  • Individueel: €5
  • Korting: €3,75 (zie website)
  • Gratis: zie website
  • Compatibel met ‘Museumpas’, geleide bezoeken mogelijk (zie website)

 Gegevens abdijtuin:

 • Open van dinsdag tot zondag van 10u tot 18u

 Bereikbaarheid:

 • Trein: Gent-Sint-Pieters
 • Bussen 5 en 50 stoppen aan Sint-Pietersplein
 • Bussen 34, 35, 36, 55, 55S, 57, 58, 70, 71, 72, 73, 74, 76, 77 (halte Heuvelpoort) en Overpoortstraat doorsteken tot Sint-Pietersplein)
 • Auto: Ondergrondse parking Sint-Pietersplein

Meer info over activiteiten, contact, groepstarieven, scholen, projecten, nocturnes,… op www.gent.be/spa

Meer in Gent » Meer bezienswaardigheden in Gent » Alles over Gent