U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Gent » Sint-Niklaaskerk Gent
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Sint-Niklaaskerk Gent

De Sint-Niklaaskerk vormt samen met het Belfort en de Sint-Baafskathedraal de beroemde culturele skyline van Gent. Toch zijn de twee andere torens meestal veruit bekender dan de Sint-Niklaaskerk. Reeds op het einde van de 11e eeuw werd op de huidige locatie en op initiatief van de Sint-Pietersabdij een romaanse kerk gebouwd (dus voor het Belfort). Begin 13e eeuw werd ze echter al vervangen door een nieuw godshuis, opgetrokken in (Vroeg-) Doornikse gotiek.

Gedurende enkele eeuwen werden voortdurend opknapwerken en verbouwingen gedaan: men startte met het bouwen van de eerste vier traveeën van het driebeukig schip. Pas enkele tientallen jaren later was het volledige schip afgewerkt en stond ook de vieringtoren (ook: lantaarntoren) er. Reeds in de 14e-15e eeuw vonden de eerste verbouwingen plaats. In de 16e eeuw had de kerk zwaar te lijden onder de Beeldenstorm. De vele stabiliteitsproblemen die er altijd zijn geweest, werden in de 18e eeuw ‘opgelost’ door scheuren en barsten te verbergen onder een pleisterlaag en huizen en winkels tegen de kerkgevels te bouwen.

Het hoeft geen verdere uitleg dat dit leidde tot een rampzalige labiele toestand, waarbij men eind 19e eeuw besloot om hier voor altijd komaf mee te maken. Pas in 1960 kwam een serieuze restauratieprocedure op gang. Begin jaren ’90 werden het koor met straalkapellen, de dwarsbeuk en de vieringtoren terug opengesteld en sinds eind november 2010 is ook het schip terug open voor het publiek.

De Sint-Niklaaskerk was reeds van bij haar oprichting de kerk van de rijke kooplui en de gilden (die hun gildenhuizen hadden aan de Graslei, haven van in- en uitvoer van graan). Ze hadden hun eigen kapel, vandaar de rijkdom aan kunstschatten. Ook deze worden momenteel samen met het interieur,  het orgel en de zijbeuk gerestaureerd (einde voorzien in 2018).

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Sint-Niklaaskerk Gent'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Gent » Meer bezienswaardigheden in Gent » Alles over Gent