U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Ieper » Sint-Maartenskathedraal Ieper
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Sint-Maartenskathedraal Ieper

Voordat de Sint-Maartenskathedraal in Ieper er stond, bevond er zich op dezelfde plaats een andere religieus gebouw, namelijk een Romaanse kerk. Maar deze kerk werd verwoest nadat ze werd ingenomen door de vijand, de kathedraal van Ieper kwam pas later en dit nadat het bisdom Terwaan vernietigd werd. Tijdens de middeleeuwen werd er besloten om het bisdom Terwaan in 3 delen te verdelen: Ieper, Sint-Omaars en Boulogne-sur-mer.

De kerk die in het eerste bisdom stond, in het bisdom van Ieper, werd een kathedraal. Voordien deed de Sint-Maartenskathedraal dienst als kerk van het klooster dat bewoond werd door de kanunniken van Sint-Augustinus. In de kathedraal liggen een aantal belangrijke mensen begraven, één van deze mensen is Cornelius Jansenius.

Cornelius Jansenius was bisschop van het bisdom Ieper en was niet enkel hoogleraar maar werd later ook benoemd tot bisschop. Jammer genoeg kwam hij op vroege leeftijd te overlijden aan de pest. Verder werd Robrecht van Béthune III begraven in de kathedraal, hij is beter gekend als de Leeuw van Vlaanderen.

Nadat de Eerste Wereldoorlog begon werd de Sint-Maartenskathedraal verwoest door de Duitsers, na de oorlog werd deze volledig terug opgebouwd. De toren van de kathedraal is 102 meter hoog, bij het betreden van de toren van de kathedraal levert dit dan ook een mooi uitzicht op over de omgeving van de stad Ieper.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Sint-Maartenskathedraal Ieper'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Ieper » Meer bezienswaardigheden in Ieper » Alles over Ieper