U bent hier: Bezienswaardigheden » Nederland » ’s Hertogenbosch » Sint-Janskathedraal ’s Hertogenbosch
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Sint-Janskathedraal ’s Hertogenbosch

Op het stuk terrein van de stad waar nu de Sint-Janskathedraal ligt was er vroeger een romaanse kerk. De eerste kerk die hier werd gebouwd stond er tot 1370, er wordt gedacht dat er na 1370 geleidelijk aan veranderingen werden gedaan aan de kerk. De Sint-Janskathedraal bevat dus nog steeds delen van deze romaanse kerk, de meeste delen van deze kerk werden wel afgebroken nadat de bouw van de Sint-Janskathedraal voltooid was. De delen die er nog staat zijn de vroegere delen van de toren van de romaanse kerk.

In 1530 was de Sint-Janskathedraal helemaal af en dit nadat er en grote kruisingtoren werd gebouwd aan de kathedraal. De kathedraal die er nu staat is dus eigenlijk over de vroegere romaanse kerk gebouwd. Het gebouw is versierd uit de buitenkant met figuraal beeldhouwwerk, dit zorgt er dan ook voor dat de kathedraal direct opvalt bij het naderen van het gebouw.

Honderden jaren terug was er een grote brand in de kruisingtoren die helemaal van hout gemaakt is, de brand vernietigde grote delen van het dak aan de kant van de kathedraal waar het orgel nu staat. In 1830 was er een tweede maal brand, deze maal in de andere toren van de Sint-Janskathedraal.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Sint-Janskathedraal ’s Hertogenbosch'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Populaire bezienswaardigheden