U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Gent » Sint-Baafskathedraal Gent
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Sint-Baafskathedraal Gent

De Sint-Baafskathedraal is één van de drie kenmerkende torens in hartje Gent (naast Belfort en Sint-Niklaaskerk). Het meer dan duizend jaar oude godshuis herbergt één van ’s werelds bekendste schilderijen: het ‘Lam Gods’ geschilderd door de gebroeders Van Eijck, beschouwd als het meesterwerk van de Vlaamse schilderkunst in de 15e eeuw.

Het multifunctionele gebouw trekt bezoekers van alle strekkingen en van alle uithoeken van de wereld aan: omwille van het prachtige gebouw zelf, haar kunstschatten, maar ook voor concerten, tentoonstellingen en recitals, of gewoon om te bidden en te vieren. Men kan tijdens de Gentse Feesten de toren zelfs beklimmen tot aan de top. Een geleid bezoek via audiogids kost een luttele 4 euro en wat je ervoor krijgt is een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Het gebouw zelf zou midden 10e eeuw opgetrokken zijn als de toenmalige kleine Sint-Janskerk, opgericht door de plaatselijke bisschop. De majestueuze Romaanse kerk van nu kent haar oorsprong in de 12e eeuw, waarvan men nog sporen heeft teruggevonden heeft in de rijkelijk met fresco’s versierde crypte. In 1559 werd de kerk gedoopt tot kathedraal. Door de weelderige handelseconomie in de Volle en Late Middeleeuwen kon Gent het zich veroorloven om grootse bouwwerken uit te voeren. Het rijke barokke interieur is daar duidelijk de emanatie van.

Sinds 2005 wordt de kathedraal de kathedraal grondig gerestaureerd; dit zal zo’n 25 jaar duren, maar zal ongetwijfeld een adembenemend resultaat geven. Bezoeken blijft in die periode mogelijk.

De kunstschatten dateren van de 8e tot 20e eeuw en omvatten muurschilderingen, een kapel, prachtige glasramen en praalgraven, nog een aantal drieluiken en uiteraard het machtige, vierdelige orgel en de vele klokken.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Sint-Baafskathedraal Gent'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Gent » Meer bezienswaardigheden in Gent » Alles over Gent