U bent hier: Bezienswaardigheden » Oostenrijk » Wenen » Schönbrunn Paleis Wenen
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Schönbrunn Paleis Wenen

Het Schloss Schönbrunn of Zomerpaleis van de Habsburgers is wellicht het bekendste en meest indrukwekkende staaltje architectuur van de Oostenrijkse hoofdstad. Het paleis staat midden in de stad en is omgeven door een al even indrukwekkend park.

Het paleis was oorspronkelijk een jachtslot dat keizer Maximiliaan II in de zestiende eeuw liet optrekken. In de zeventiende eeuw werd dat slot vernield door de Turken tijdens het Beleg van Wenen. Keizer Leopold I gaf archtect Fischer von Erlach de opdracht om een nieuw paleis te bouwen. Het duurde echter tot de achttiende eeuw vooraleer Schönbrunn zijn huidige vorm kreeg. Keizerin Maria Theresia liet de voornaamste uitbreidingen doorvoeren.

Het eindresultaat was een gigantisch gebouw met meer dan 1400 kamers met diverse functies. De meest opvallende zijn de staatskamers die indrukwekkend gedecoreerd zijn en de spiegelzaal. Voor het publiek zijn slechts een veertigtal kamers toegankelijk. Schloss Schönbrunn heeft ook indrukwekkende tuinen waarin onder andere de bekende Neptunusfontein en de Gloriette staan. Dat laatste is een statig gebouw dat wat weg heeft van een stadspoort uit de achttiende eeuw van de Oostenrijkse architect von Hohenberg. De Gloriette werd door de keizerlijke familie gebruikt voor diners en festivals. Met de Tiergarten Schönbrunn heeft het paleis ook de oudste zoo ter wereld in zijn tuinen.

1 reactie op “Schönbrunn Paleis Wenen”

Er zijn 1 positieve reacties gegeven

Luc zei:

Ik ben reeds vijftien maal op vakantie geweest naar Wien, en telkens stond Schönbrunn op het programma, buiten de andere bezienswaardigheden natuurlijk. Ik heb voor Schönbrunn maar één woord: SCHITTEREND!

Er zijn 0 negatieve reacties gegeven

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Schönbrunn Paleis Wenen'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Populaire bezienswaardigheden