U bent hier: Bezienswaardigheden » Frankrijk » Parijs » Sacré Coeur Parijs
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Sacré Coeur Parijs

Er zijn wel meer bezienswaardigheden in Parijs, maar enkelen steken er met kop en schouders bovenuit, en niet enkel geografisch. Eén van die toppers is de heuvel Montmartre, gesierd door de ongeëvenaarde Basilique du Sacré Coeur.

Montmartre is al 2 eeuwen de thuishaven van al wat geen plaats vindt in het deftige centrum van Parijs. Omdat Montmartre lange tijd buiten de Parijse bevoegdheid lag, en er dus geen belastingen werden betaald, werd de heuvel het centrum van de Bohémiens, de vrijgevochten kunstenaars en libertairen. Bekende inwoners zijn Dalí, Picasso en Van Gogh, evenals Toulouse-Lautrec, die zijn naam voor eeuwig verbonden zag aan de beruchte Moulin Rouge.

De basiliek torent boven dit samenraapsel aan huisjes en steegjes uit. Ze werd afgewerkt in 1914, door architect Paul Abadie. De basiliek is een eerbetoon aan het heilig hart van Christus, en daarmee een statement van conservatievere kringen, die de armzalige wijken rond en op de heuvel maar niets vonden.

Tegenwoordig is de Montmartre niet meer het kunstzinnige centrum van jaren geleden. De uitbreiding van de metropool Parijs bracht de heuvel binnen haar grenzen, en daarmee ook binnen haar wetgeving. De armere bevolking trok weg naar nieuwe wijken, maar liet haar aanwezigheid zichtbaar, tot nu.

Een bezoek aan de wijk en de basiliek tonen een oud Parijs, dat elders weggevaagd werd door de succesvolle vernieuwingen die doorgevoerd werden sindsdien.

1 reactie op “Sacré Coeur Parijs”

Er zijn 0 positieve reacties gegeven
Er zijn 1 negatieve reacties gegeven

4 stw 2 : klas van TIOLV Oudenaarde zei:

Het was heel mooi! Spijtig dat er geen foto’s genomen mogen worden.


Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Sacré Coeur Parijs'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Parijs » Meer bezienswaardigheden in Parijs » Alles over Parijs