U bent hier: Bezienswaardigheden » Nederland » Amsterdam » Rijksmuseum Amsterdam
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Rijksmuseum Amsterdam

Het Amsterdamse Rijksmuseum of simpelweg het Rijks, is het grootste museum van Nederland. Het museum heeft een zeer uitgebreide collectie van Nederlandse kunstwerken uit verschillende eeuwen. Vooral de kunstwerken uit de zeventiende eeuw zijn erg populaire bezienswaardigheden. Jaarlijks bezoeken bijna een miljoen mensen het Rijksmuseum.

Het Rijksmuseum werd opgericht in 1800 en groeide uit tot de belangrijkste pool voor de Nederlandse kunstwereld. In 1885 verhuisde het museum naar zijn huidige gebouw. Het gebouw is ontworpen door de Nederlandse architect P.J.H. Cuypers. Vandaag telt het museum meer dan een miljoen voorwerpen die verdeeld zijn onder schilderijen, beeldhouwwerken en kunstnijverheid, Aziatische kunst, het Rijksprentenkabinet en de collectie Geschiedenis. Vooral de schilderijen springen in het oog. Er zijn schilderwerken te zien van de vijftiende tot het begin van de twintigste eeuw, daartussen zitten enkele Nederlandse grootmeesters.

Het bekendste schilderij is ongetwijfeld De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, ook Het Joodse Bruidje van dezelfde schilder is een van de pronkstukken van het Rijksmuseum. Een andere beroemde naam is Johannes Vermeer, die bij het grote publiek vooral bekend is door Het Melkmeisje. Het Straatje is een ander bekend werk van Vermeer dat in het museum te bewonderen is.

1 reactie op “Rijksmuseum Amsterdam”

Er zijn 0 positieve reacties gegeven
Er zijn 1 negatieve reacties gegeven

A.J. Keizer zei:

Ja eigenlijk kon het ook alleen maar tegenvallen na zoveel juichende recensies. Natuurllijk ben je als bevoorrechte en uitgendoigde VIP geweldig onder de indruk. Maar ik vond het eigenlijk niet zo bijzonder. Eerst heel lang in de rij staan (met een speciaal “vermijd de rijen” kaartje). Het was vol, druk en bedompt. Het “restaurant” erg pretentieus want alleen maar sneetjes brood en één soort soep en voor het gebodene dus veel te duur. (niet echt gemakkelijk voor de meisjes van de bediening die krappe te korte jurkjes en die lage tafeltjes: toch niet meer van deze tijd) We hadden moeite met de routing. Maar ik denk dat het aan ons ligt want zoals gezegt véééél te hoge verwachtingen. Het is met het museum een beetje als het sprookje van De nieuwe kleren van de keizer, blijkbaar durft niemand een kritische noot te kraken.

Jammer, maar het moest me van het hart.


Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Rijksmuseum Amsterdam'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Amsterdam » Meer bezienswaardigheden in Amsterdam » Alles over Amsterdam