U bent hier: Bezienswaardigheden » Rusland » Moskou » Pokrovkathedraal Moskou
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Pokrovkathedraal Moskou

De Pokrovkathedraal of Basiliuskathedraal op het Rode Plein is zonder twijfel een van de bekendste kerken ter wereld. De opvallende kleurrijke koepeltorens maken van de kathedraal de voornaamste toeristische attractie van de Russische hoofdstad.

De kathedraal werd gebouwd in de zestiende eeuw. Het was Ivan IV, beter bekend als Ivan de Verschrikkelijke die de kerk liet optrekken als teken van zijn overwinning tegen de Tataren. De Russische architect Postnik Jakolev ontwierp de kathedraal, die moest fungeren als het mooiste gebouw ter wereld. De kathedraal is genoemd naar Pokrov, wat letterlijk sluier betekent. Pokrov wordt jaarlijks op 14 oktober gevierd in de Russisch-orthodoxe gemeenschap. Het is het feest van de voorbede van Moeder Gods. Het achterliggende verhaal is de verschijning van Moeder Gods tijdens een kerkdienst in Byzantium in het jaar 910, waarbij ze de gelovigen met haar sluier bedekte bij wijze van bescherming.

Een pijnlijke legende die aan de kathedraal vasthangt, is dat Ivan de Verschrikkelijke na de bouw van de kathedraal de ogen van de architect liet uitsteken. Toen de architect ja antwoordde op Ivan’s vraag of hij ooit nog iets mooiers zou kunnen maken, moest hij blind worden gemaakt zodat niets de Pokrovkathedraal zou kunnen overtreffen als allermooiste gebouw ter wereld.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Pokrovkathedraal Moskou'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Moskou » Meer bezienswaardigheden in Moskou » Alles over Moskou