U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Gent » Patershol Gent
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Patershol Gent

De buurt van het Patershol is ongeveer 4,5 ha groot en wordt begrensd door de Geldmunt, Kraanlei, Oudburg, Grauwpoort en Lange Steenstraat. Het is een historische middeleeuwse wijk in het centrum van Gent, waar men terecht kan in vele gezellige restaurantjes en waar men verdwaald kan geraken in het mooie kluwen van weggetjes. Men vindt er ook heel wat Turkse specialiteiten (Turkse pizza, pita, kumpir, allerlei soorten thee en koffie e.a.) in stijlvolle ingerichte eethuizen, met een uitgebreide menukaart en vriendelijk personeel.

De buurt van het Patershol is volledig autovrij – de breedte van de straten laten sowieso al geen vierwielers toe – wat het een uitstekende plaats maakt voor de 600 gezinnen die er wonen. Elk jaar in augustus kan men er terecht voor een weekendje Patersholfeesten, met wijnbars, rommelmarktjes en allerlei andere stands (zie ook Huis van Alijn en Caermersklooster). Folklore verzekerd.

Het historische Patershol deed vroeger dienst als grafelijk militair gebied. Eind 13e eeuw werd de wijk toegevoegd aan het schependom van Gent, nadat een paterorde er zich had gevestigd (vandaar de naam ‘Patershol’). De wijk trok vooral de gegoede burgerij aan en vormde het ‘miljoenenkwartier’ van Gent. De industrialisering in de 19e eeuw lokte echter veel arbeiders die de huizen van de burgerij innamen (panden werden beluiken).

Door het aanhoudende verval van de buurt bleef er tot de jaren 1970 een soort marginaal getto bestaan. Hierna volgde via allerlei overheids- en privéprojecten een periode van herwaardering van de unieke identiteit van het Patershol, wat van het Patershol weer een aangename woon- en bezoekbuurt maakte.

1 reactie op “Patershol Gent”

Er zijn 1 positieve reacties gegeven

Bart zei:

Hier moet je zijn voor een goed restaurant. Alle smaken en culturen komen hier samen.

Er zijn 0 negatieve reacties gegeven

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Patershol Gent'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Gent » Meer bezienswaardigheden in Gent » Alles over Gent