U bent hier: Bezienswaardigheden » Nederland » Amsterdam » Paleis op de Dam Amsterdam
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Paleis op de Dam Amsterdam

Het paleis op de Dam is het officiële Koninklijk paleis van Nederland. Het is niet de vaste residentie van koningin Beatrix en de rest van de Koninklijke familie, maar wel een van de mooiste bouwwerken van de stad. Het paleis wordt vooral gebruikt voor Koninklijke aangelegenheden, feesten en andere belangrijke evenementen.

Het paleis werd opgetrokken in de zeventiende eeuw in een klassieke bouwstijl. Het ontwerp kwam van de Nederlandse architect Jacob van Campen. Oorspronkelijk was het gebouw het Amsterdamse stadhuis.

Het opvallendste aan het paleis zijn de heldere bouwmaterialen die gebruikt zijn en de vele beeldhouwwerken, zowel aan de binnen- als de buitenkant van het gebouw. Zo vindt men op het dak een beeld van de god Atlas, die de wereld draagt. Aan de ingang van de Schepenzaal is een mooi beeld te vinden van “Gerechtigheid”. De schepenzaal werd gebruikt als rechtbank in de stadhuisperiode. De rechtbank bestond uit een schout, die stond aan het hoofd van Justitie en Politie. Schout is een functie die vergelijkbaar is met die van een huidige burgemeester. De schout werd bijgestaan door negen schepenen, die in die tijd in de eerste plaats rechters warden.

Naast de schepenzaal heeft het paleis nog tal van andere monumentale kamers. De opvallendste zijn de Burgerzaal, de Troonzaal en het Salon van de koningin.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Paleis op de Dam Amsterdam'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Amsterdam » Meer bezienswaardigheden in Amsterdam » Alles over Amsterdam