U bent hier: Bezienswaardigheden » Polen » Warschau » Palac Kultury I Nauri Warschau
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Palac Kultury I Nauri Warschau

Het Paleis voor Cultuur en Wetenschap of Palac Kultury I Nauri is een van de bekendste erfenissen die de Poolse hoofdstad overhield aan het communisme. Het is een paleis dat voornamelijk dient als tentoonstellingsruimte en kantoorruimte. Maar er zijn ook verschillende musea, theaters en bioscopen in ondergebracht.

Oorspronkelijk kreeg het paleis de naam Jozef Stalin paleis voor Cultuur en Wetenschap. Het paleis was een geschenk van de Sovjet-Unie aan Polen. Het werd gebouwd tussen 1952 en 1955. De architect was Lev Rudnev. Meer dan 3000 bouwvakkers werkten mee aan het paleis. Het gebouw is met zijn hoogte van 237 meter en 42 verdiepingen het hoogste van Polen. De klokkentoren van het paleis is ook de op een na hoogste ter wereld.

Tijdens de destalinisatie veranderde het paleis zijn naam naar de huidige. Het blijft echter een controversieel gebouw in de ogen van de Poolse bevolking. Voor hen is het nog steeds een symbool van de overheersing door de Sovjets. Op het gebouw is trouwens nog een standbeeld te vinden dat verwijst naar de communistische werkman en waar de namen van Marx, Lenin en Engels op gegrift zijn. De naam van Stalin werd verwijderd.

Een leuke anekdote is dat veel Polen de plek bovenop het gebouw de mooiste van Warschau vinden. Niet alleen door het panorama, maar ook omdat het de enige plaats is in de stad waar ze het gebouw zelf niet kunnen zien.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Palac Kultury I Nauri Warschau'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Populaire bezienswaardigheden