U bent hier: Bezienswaardigheden » Australie » Sydney » Opera House Sydney
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Opera House Sydney

Het operagebouw van Sydney is wellicht het bekendste gebouw van Australië. De futuristisch ogende opera van de Deense architect Jorn Utzon is de trekpleister bij uitstek in de haven van de stad. Het is ook de thuisbasis van het befaamde Sydney Symphony Orchestra (SSO), dat jaarlijks honderdduizenden mensen lokt naar zijn concerten.

Het Opera House was in feite het winnende ontwerp van Utzon bij een internationale wedstrijd in de jaren vijftig. De stad Sydney was gecharmeerd door het ontwerp en in 1959 begon men met de bouw. Het duurde tot 1973 vooraleer het gebouw volledig was afgewerkt en het plechtig werd ingewijd door Queen Elisabeth II. Utzon liet zich inspireren door zeilschepen. Dat is vooral zichtbaar in de vorm van het dak, dat bestaat uit meer dan een miljoen grijze en witte tegeltjes die zeilen lijken te vormen.

De opera van Sydney heeft in totaal meer dan 1000 zalen. De concerthal met 2679 plaatsen is de belangrijkste. Daarnaast is er ook het Opera Theatre met 1500 zitplaatsen, daar worden de grote operastukken en balletten voorgesteld. Er is ook een gigantische repetitieruimte en studio waar een volledig symfonisch orkest in kan.

Sinds 2007 is het Opera House officieel UNESCO Werelderfgoed. Dat heeft al geleid tot twisten tussen de beheerders van het gebouw en het SSO. Het orkest wil gaatjes laten aanbrengen in bepaalde muren om de akoestiek te verbeteren. Zulke ingrepen zijn echter verboden bij erkende monumenten.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Opera House Sydney'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Sydney » Meer bezienswaardigheden in Sydney » Alles over Sydney