U bent hier: Bezienswaardigheden » Portugal » Lissabon » Museu Nacional de Arte Antiga Lissabon
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Museu Nacional de Arte Antiga Lissabon

Het Nationaal Museum voor Oude Kunst (MNAA) is het belangrijkste kunstmuseum van Portugal, met ook elders in Europa een grote invloed. In de volksmond is het ook wel gekend als ‘Museu das Janelas Verdes’ (vrij vertaald het ‘Museum der Groene Ramen’), omwille van de kleur van de ramen.

Gesticht in 1884 nabij de ‘Taag’ rivier, huist het museum in het oude klooster van de orde van ‘Santo Alberto’ en in het ‘Palacio de Alvor-Pombal’, een 17e-eeuws paleis van de Graaf van Alvor (in de Algarve). De kapel van het klooster is een toonvoorbeeld van de 18e-eeuwse barokke Portugese stijl en ook te bezichtigen in het museum.

Het museum zelf wordt alom geprezen omwille van haar duidelijke visualisatie en informatie omtrent de Portugese kunst voor de 19e eeuw. De collectie omvat schilderijen, beeldhouwwerken, metaalwerk, textiel, keramiek, tekeningen en etsen en zelfs meubilair vanaf de Middeleeuwen tot de vroege 19e eeuw. Vooral de 15e en 16e-eeuwse pronkstukken zijn van onschatbare waarde voor de geschiedenis van de Portugese schilder- en beeldhouwkunst.

Het bekendste schilderwerk is waarschijnlijk het zesluik van Nuno Gonçalves (hofschilder van Afonso V en gezien als belangrijkste 15e-eeuws Portugees schilder), dat hij maakte ter ere van Sint-Vincent. Het zesluik toont 60 portretten van mensen uit alle rangen en standen, die Sint-Vincent vereren. Andere belangrijke werken zijn van de hand van o.m. Francisco de Holanda, Jan Mabuse, Pieter Brueghel de Jongere, Hieronymus Bosch en Albrecht Dürer.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Museu Nacional de Arte Antiga Lissabon'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Lissabon » Meer bezienswaardigheden in Lissabon » Alles over Lissabon