U bent hier: Bezienswaardigheden » Italie » Turijn » Mole Antonelliana Turijn
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Mole Antonelliana Turijn

De Mole Antonelliana is samen met de Dom van Turijn het gebouw dat de skyline van de hoofdplaats van Piemonte domineert. Het is een van de bekendste gebouwen van Italië en een belangrijke toeristische blikvanger.

De Mole Antonelliana is genoemd naar zijn architect, de Italiaan Alessandro Antonelli. De Mole Antonelliana werd gebouwd in de negentiende eeuw en was oorspronkelijk bedoeld als een joodse synagoge. Maar omdat de joodse gemeenschap en Antonelli nooit op dezelfde golflengte geraakten over hoe het ontwerp er moest uitzien, is het nooit een kerk geworden. De bouw werd zelfs tijdelijk gestopt en werd pas hervat toen de Mole een nieuwe functie kreeg als eerbetoon aan koning Vittorio Emanuele II. Vandaag is de Mole Antonelliana de thuis van het Museo Nazionale del Cinema, het Nationale Filmmuseum van Italië.

Het gebouw is 167 meter hoog en typeert zich door zijn spitse toren. Toen het was afgewerkt was de Mole het hoogste stenen bouwwerk ter wereld. Vandaag is het nog steeds het hoogste gebouw van Turijn. De Mole Antonelliana is een icoon voor de regio en Italië. Zo staat de Mole afgebeeld op de Italiaanse muntstukken van twee eurocent en was het gebouw ook te zien in het logo van de Olympische Winterspelen van 2006, die in en rond Turijn plaatsvonden.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Mole Antonelliana Turijn'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Populaire bezienswaardigheden