U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Brussel » Manneken Pis Brussel
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Manneken Pis Brussel

Een van de voornaamste bezienswaardigheden van de Belgische hoofdstad is Manneken Pis. Het is een klein bronzen beeldje van een plassende jongen op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat. Manneken Pis is een wereldberoemd icoon voor Brussel.

Het beeldje valt vooral op doordat het zo klein is, slechts 58 centimeter. De eerste Manneken Pis werd gemaakt in de zeventiende eeuw door Hiëronymus Duquesnoy. Door de eeuwen heen werd het beeld meermaals gestolen en opnieuw gemaakt. Het huidige beeldje staat er sinds de jaren ’60. Er zijn talloze verhalen waarom het beeldje plast. Een van de legenden is dat er ooit een jongen was die een zware ontploffing in Brussel had voorkomen door op de brandende lont van een bom te plassen. Een meer waarschijnlijk verhaal is dat Manneken Pis werd gemaakt als eerbetoon aan de leerlooierij, waarvoor men vroeger urine van kleine kinderen gebruikte bij het verwerken van het leer. De stad had ook veel leerlooierijen in de middeleeuwen.

Een ander beroemd aspect van Manneken Pis is zijn uitgebreide garderobe. Het is al eeuwen een traditie dat het Manneken wordt aangekleed bij diverse speciale gelegenheden. In het Broodhuis op de Grote Markt worden zijn kostuumpjes bewaard. Het zijn er intussen meer dan zevenhonderd en er komen er nog steeds bij. In die collectie zitten de meest uiteenlopende pakjes: van een Amerikaanse luchtmachtpiloot en traditionele kleren uit diverse landen tot Elvis Presley en zelfs Mickey Mouse.

De Brusselse Manneken Pis is niet de enige in België. Ook in Geraardsbergen staat er een beeldje. De twee steden twisten al jaren om wiens Manneken nu het oudste was. Geraardsbergen claimt dat hun eerste beeldje meer dan tweehonderd jaar ouder is dan het Brusselse. Ook daar heeft het beeldje een aankleedtraditie. Ook in Broksele en in Koksijde vindt men Mannekens terug. Die zijn ooit door voorname Brusselaars geschonken aan de gemeenten.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Manneken Pis Brussel'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Brussel » Meer bezienswaardigheden in Brussel » Alles over Brussel