U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Marcinelle » Le Bois du Cazier Marcinelle
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Le Bois du Cazier Marcinelle

Marcinelle is een klein dorpje, vlakbij Charleroi. Het heeft echter een belangrijke plek in de geschiedenis van ons land. De mijnramp die er in Marcinelle geweest is, was de grootste mijnramp dat Europa ooit gekend heeft. Een dramatische gebeurtenis dat het leven van vele gezinnen voorgoed veranderde.

In de koolmijn ‘Le Bois du Cazier’ brak in 1956 (nog niet zo lang geleden dus) een grote brand uit. Meer dan 260 mensen kwamen hierbij om het leven. Het ging niet alleen om Belgen, maar ook veel buitenlandse (vooral Italiaanse) mijnwerkers werden getroffen. De brand is makkelijk kunnen ontstaan omdat de mijn in het algemeen erg verouderd was. Na de ramp zijn de wetten omtrent veiligheid enorm veel strenger gemaakt. Het duurde ook niet erg lang meer of de mijn werd definitief gesloten (jaren 1960).

Sindsdien werd de mijnsite ingericht als museum. Je leert er meer bij over steenkool, glas en staal. Natuurlijk kom je hier ook gedetailleerd alles te weten over de catastrofale mijnramp. Verder is er een herdenkingsmonument neergezet voor al wie hier om het leven kwam. Een bezoekje aan deze mijnsite is echt om stil van te worden. Toch is het belangrijk deze gebeurtenis niet te vergeten.

Sinds kort is Le Bois du Cazier opgenomen als werelderfgoed door UNESCO. Ben je hier nog nooit geweest? Dan ben je nu ongetwijfeld overtuigd om er eens langs te gaan.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Le Bois du Cazier Marcinelle'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Marcinelle » Meer bezienswaardigheden in Marcinelle » Alles over Marcinelle