U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Brussel » Koninklijk Paleis Brussel
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Koninklijk Paleis Brussel

Het Koninklijk Paleis is een van de bekendste bezienswaardigheden van Brussel. Het is het officiële paleis waar de Belgische vorst zijn functie in uitoefent.

Het Koninklijk Paleis is eigendom van de Belgische staat en niet van de koning zelf. Hij woont er dan ook zelf niet in. De woonplaats van de koning is kasteel Belvédère in Laken. Het paleis staat wel tot zijn beschikking om zijn functie uit te oefenen. Het paleis wordt onder andere gebruikt voor audiënties, staatszaken, recepties en banketten. Het is ook een slaapplaats voor staatshoofden die België bezoeken en de hofhouding en andere diensten van de Koninklijke familie verblijven er ook. In het Salon van de Denker wordt traditioneel de vorst opgebaard na zijn overlijden.

Het paleis staat er al sinds de onafhankelijkheid van België in 1831. De verschillende vorsten hebben in de loop der jaren wel verschillende wijzigingen aangebracht. Het was vooral koning Leopold II die het paleis zijn huidige aanblik gaf. Alleen de zuilengalerij en het balkon zijn nog die van het eerste paleis.

Net als veel andere paleizen, heeft ook het Belgische paleis een traditie van een erewacht en de vlag die wordt gehesen. Als de koning in het paleis is, staat de erewacht aan de voorkant. De vlag staat gehesen als hij in het land is. De vlag wordt halfstok gehesen wanneer de familie in rouw is na het overlijden van een familielid of een ander staatshoofd of na sommige zware rampen. Als de koning in het buitenland vertoeft, is er geen vlag te zien.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Koninklijk Paleis Brussel'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Brussel » Meer bezienswaardigheden in Brussel » Alles over Brussel