U bent hier: Bezienswaardigheden » Portugal » Lissabon » Kathedraal van Lissabon
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Kathedraal van Lissabon

De Rooms-Katholieke Kathedraal van Lissabon (‘Sé de Lisboa’ of ‘Igreja de Santa Maria Maior’) ligt in Alfama, de oudste wijk van Lissabon, en werd door Afonso I van Portugal gesticht in de 1147. Hiermee is ze de oudste kathedraal van de stad. Op deze locatie stond vroeger de hoofdmoskee van de stad.

Wat betreft architectuur, is geen eenduidige stijlwaar te nemen. De eerste periode in de 12e eeuw toont een romaanse stijl. Eind 13e eeuw bouwde Koning Dionysius een gotische kloostergang, waarna zijn opvolger Afonso IV de hoofdkapel transformeerde tot een koninklijk pantheon voor zijn familie. In 1498 richtte Koningin Eleonora Van Viseu een belangrijke broederschap op die nadien evolueerde tot de ‘Santa Casa da Misericórdia de Lisboa’, een (inter)nationaal zeer invloedrijke katholieke liefdadigheidsinstelling.

In tegenstelling tot het Hiëronymietenklooster en bepaalde delen van de wijk Alfama, werden de kathedraal en haar dichte omgeving wel zwaar aangetast door de desastreuze aardbeving van 1755. Die verwoestte de gotische hoofdkapel en andere kapellen, de kloostergang en het koninklijke pantheon. In de daaropvolgende jaren en eeuwen is de kathedraal verschillende keren gerenoveerd, wat zoals reeds gezegd de bouwstijl kenmerkend maakt: er is geen eenduidige architecturale stijl aan te duiden door de verschillende procedures van heropbouw. Immers in de 17e eeuw werd nog een sacristie in barokke stijl opgetrokken en na de aardbeving van 1755 werd de hoofdkapel in neogotische en rococostijl heropgebouwd. Begin 20e eeuw ten slotte werden verscheidene neoklassieke decoraties vervangen door meer middeleeuws uitziende bouwsels. Men kan dus zes verschillende stijlen waarnemen. In de 20e eeuw hebben archeologische werken plaatsgevonden in de centrale binnenplaats van de kloostergang en die hebben sporen uit de Romeinse, Arabische en middeleeuwse tijden blootgelegd.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Kathedraal van Lissabon'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Lissabon » Meer bezienswaardigheden in Lissabon » Alles over Lissabon