U bent hier: Bezienswaardigheden » Portugal » Lissabon » Hiëronymietenklooster Mosteiro dos Jerónimos Lissabon
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Hiëronymietenklooster Mosteiro dos Jerónimos Lissabon

Net als heel wat indrukwekkende bouwwerken in Lissabon, staat ook het ‘Mosteiro dos Jerónimos’ in teken van de Portugese ontdekkingsreizen. Het klooster, dat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, ligt in de wijk Santa Maria de Belém en is één van mooiste symbolen van Portugals rijkdom uit dit tijdperk.

Net na de terugkeer van Vasco da Gama uit India werd in 1502, op aansturen van koning Manuel I, de bouw van dit meesterwerk ingezet. Na zijn dood in 1520 werd de bouw stilgelegd, maar vanaf 1550 werd weer verdergewerkt en in 1580 was het klooster af.

Manuel I heeft een enorme invloed uitgeoefend in Portugal en in gans Europa. Met de ontdekking van de zeeweg via de Kaap, werd hij zowat de rijkste monarch van Europa. Zelfs de typische Portugese laatgotische stijl wordt wel eens de manuelstijl genoemd.

Het kalkstenen klooster is een architectonisch hoogstandje, vol barokke pracht en praal en uitbundige decoraties die verwijzen naar de zee en ontdekkingsreizen. Indrukwekkende onderdelen zijn het rijkelijk versierde zuidportaal en de dubbele kloostergang.

Onder andere leden van de vroegere koninklijke familie en Vasco da Gama liggen in het klooster begraven. In 1755 werd Lissabon getroffen door allesverwoestende aardbeving, maar het klooster bleef gelukkig gespaard. In 2007 werd ook hier het Verdrag van Lissabon getekend.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Hiëronymietenklooster Mosteiro dos Jerónimos Lissabon'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Openingsuren:

  • Oktober-mei: 10u-17u30
  • Mei-oktober: 10u-18u30
  • Altijd gesloten op maandag, Paaszondag, 1 mei en 25 december
  •  Web: www.mosteirojeronimos.pt (voor info over tarieven, evenementen, reservaties,…)
Meer in Lissabon » Meer bezienswaardigheden in Lissabon » Alles over Lissabon