U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Oostende » Het Duinenkerkje van Oostende
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Het Duinenkerkje van Oostende

Het Duinenkerkje van Oostende heet officieel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk. Het ligt in Mariakerke, een deelgemeente van Oostende naar deze kerk genoemd. De geschiedenis van deze kerk gaat maar liefst terug tot het jaar 1071. Het kende een zeer turbulent bestaan. Meerdere malen werd het verwoest en elke keer terug opgebouwd. In 1894 dreigde zelfs de volledige afbraak. Vandaag is het kerkje mooi gerestaureerd en geklasseerd als een beschermd monument.

De charme van het pittoreske gebouw in combinatie met het vlakke duin- en polderlandschap inspireerde doorheen de geschiedenis heel wat schilders, schrijvers en andere kunstenaars. James Ensor is hier zonder twijfel de bekendste van. Hij maakte verschillende etsen en schilderijen van de kerk. De Belgische kunstschilder van het symbolisme ligt op eigen verzoek naast het kerkje begraven. Zijn graf is zo mogelijk een nog grotere toeristische trekpleister dan het kerkje zelf.

Dit prachtig Duinenkerkje ligt aan de voet van de duinen die Oostende en Middelkerke met elkaar verbinden. Het is dan ook een geschikte startplaats van een ongeveer vijf kilometer lange fiets- en wandelroute doorheen het duingebied.

2 reacties op “Het Duinenkerkje van Oostende”

Er zijn 2 positieve reacties gegeven

Mevr. A J Moesker zei:

Lang geleden heb ik het kerkje en het graf van James Ensor bezocht, binnen in het kerkje vond ik het zeer mooi ingericht, het licht dat toen binnenviel door de glas in lood ramen zorgde voor een bijzondere ervaring. Ik vergeet deze plek nooit. Het was tijdens een fietsvakantie door Belgie met een vriend van mij. Ik hoop er ooit terug te keren. Jammer van de oprijzende nieuwbouw erachter, dat is echt niet mooi.

annie raskin zei:

Gisteren, zondag kwam ik heel toevallig langs het mooie duinenkerkje en de klokken luidden…Oproep voor de H Mis.
We liepen er spontaan naar binnen alhoewel het onze planning niet was….We hebben er een prachtige eucharistieviering bijgewoond!!!Stemmig rustig sfeervol..Prachtige muziek en zang heel goede lectoren en een fijne priester…Daar zouden veel mensen moeten gaan kijken en meevieren..Proficiat aan iedereen die de viering hielpen verzorgen

Er zijn 0 negatieve reacties gegeven

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Het Duinenkerkje van Oostende'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Oostende » Meer bezienswaardigheden in Oostende » Alles over Oostende