U bent hier: Bezienswaardigheden » Verenigde Staten van Amerika » New York » Guggenheim museum New York
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Guggenheim museum New York

Peggy Guggenheim was een wereldberoemde New Yorkse kunstverzamelaarster. Ze verzamelde werk van de bekendste kunstenaars ter wereld als Picasso, René Magritte, Max Ernst, Jackson Pollock… Ze werkte ook mee aan de promotie van kunstwerken van veel schilders, waaronder Pollock en Ernst. Met deze laatste trouwde Guggenheim in 1942. De immense kunstverzameling werd later samengebracht in verschillende museums. Zo zijn er Guggenheimmusea in Bilbao, Berlijn, Venetië, Las Vegas, Abu Dhabi en New York.

Het gebouw in New York waarin het museum gevestigd is, is een prachtig staaltje moderne architectuur. Bij de opening in 1959 waren de meningen, zacht uitgedrukt, verdeeld. Sommigen noemden het ontwerp van de bekende architect Frank Lloyd Wright een kurkentrekker, anderen een reuzechampignon. Net als het exterieur was ook het interieur het middelpunt van discussie. Voor de opening tekenden maar liefst 21 kunstenaars een petitie omdat ze geen expositie wilden in een dergelijke setting. Ook het Guggenheimmuseum in Bilbao werd ontworpen door Frank Lloyd Wright, en is ook een heel apart gebouw.

Het museum heeft een indrukwekkende collectie van schilderijen van onder andere Picasso, Van Gogh, Chagall, Kandinsky… om er enkele te noemen. Voor kunstliefhebbers een must, voor anderen zeker een aanrader!

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Guggenheim museum New York'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in New York » Meer bezienswaardigheden in New York » Alles over New York