U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Brussel » Grote Markt Brussel
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Grote Markt Brussel

De Grote Markt van Brussel is het bekendste plein in het centrum van de Belgische hoofdstad en een verplichte bestemming voor al wie de stad bezoekt. De Grote Markt werd al aangelegd in de elfde eeuw en oogt tot op vandaag nog zeer authentiek.

Een van de opvallendste bezienswaardigheden op de Grote Markt is het fraaie Brusselse stadhuis. Het stadhuis werd gebouwd in de vijftiende eeuw in gotische stijl. In het oog springende zaken zijn de volkse beeldhouwwerken die het stadhuis sieren en uiteraard de toren. De toren is meer dan negentig meter hoog en is versierd met een fraai verguld beeld van de aartsengel Michaël die een draak aan het doden is.

Wat ook eigenaardig is, is de asymmetrische vorm van het gebouw. De toren staat niet precies in het midden en ook de hoofddeuren zijn niet gecentreerd. Het verhaal erachter zou zijn dat de eerste architect van het stadhuis zich zwaar vergist had en zich uit schaamte van de toren zou geworpen hebben.

Verder op de Grote Markt, vindt men het Broodhuis. Het gebouw herbergt het museum van Brussel en is genoemd naar de bakkers uit de dertiende eeuw, die op die plaats op de markt hun broden verkochten. Er zijn ook enkele authentieke middeleeuwse gildenhuizen. De voornaamste zijn Den Cruywagen, den Sack en de Wolf. Alle huizen hadden een eigen gilde met een eigen historie.

De markt zelf is in de loop der eeuwen sterk veranderd. Vandaag is de markt op de Grote Markt van Brussel nog uitsluitend een bloemenmarkt. Daar staat het plein vandaag ook bekend voor.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Grote Markt Brussel'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Brussel » Meer bezienswaardigheden in Brussel » Alles over Brussel