U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Gent » Groot Vleeshuis Gent
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Groot Vleeshuis Gent

Een merkwaardig gebouw in het historische centrum van Gent is het Groot Vleeshuis. Gekoppeld aan ’t Galgenhuisje, strekt het gebouw met grote lengte zich uit langs de Leie, tot aan café ‘Het Spijker’. Het middeleeuwse gebouw kan omschreven worden als een museum van streekproducten (voornamelijk voedsel, drank en toerisme). Bezoekers kunnen zich te goed doen aan Oost-Vlaamse lekkernijen en traditionele pakketten van streekproducten aankopen om ze zelf te ontdekken. Ook is er geleid bezoek mogelijk voor individuen en groepen.

In historisch opzicht deed het Groot Vleeshuis dienst als overdekte markt voor vlees. De bedoeling hiervan was om de verkoop van vlees te centraliseren, om de controle te bewaren. Immers zelfs in de Middeleeuwen was er een soort voedselinspectie. Bedorven vlees verkopen was op die manier onmogelijk. In 1920 werd het Vleeshuis omgevormd tot een groenten- en fruitmarkt. In de jaren ’60 vervolgens deed het gebouw jammerlijk dienst als autoparking en gedeeltelijke vismarkt en tien jaar later werd een ‘polyvalente ruimte’ – een spijtige evolutie van dit cultureel en historisch zeer waardevol gebouw.

 In 1996 werd een kwart van het gebouw gerenoveerd, waarbij de vloer met 60 cm werd verlaagd om het oorspronkelijke middeleeuwse straatniveau te herstellen – het begin van een nieuwe bloeiende periode voor het Vleeshuis. In 2002 tenslotte heeft de Economische Raad van Oost-Vlaanderen het pand opgekocht om het haar naam weer alle eer aan te doen door er streekproducten te verkopen, zoals Ganda- en Breydelham, en de bezoekers te informeren over de eertijdse gebruiken. Op die manier is het Groot Vleeshuis in haar eer hersteld.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Groot Vleeshuis Gent'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Gent » Meer bezienswaardigheden in Gent » Alles over Gent