U bent hier: Bezienswaardigheden » Italie » Griezelen op Sicilië
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt
Catacombe dei Cappuccini

Griezelen op Sicilië

Zonnige vakantiebestemmingen leveren meestal fraaie plaatjes op van goudgele stranden met kristalhelder water. Natuurlijk zijn er ook dagen dat u de tijd neemt om een aantal van de lokale bezienswaardigheden te bezoeken. Een prachtige dom, een mooi kasteel of de restanten van een Romeins bouwwerk, het kan van alles zijn. Iedere vakantieplek heeft wel een aantal punten die de moeite waard zijn om te bezichtigen.

Catacombe dei Cappuccini

© Wikipedia.org

Sicilië heeft veel moois te bieden

Zo ook het Italiaanse eiland Sicilië. Op de landkaart is het de bal waar de Italiaanse laars tegenaan lijkt te schoppen en door de zuidelijke ligging heeft Sicilië een heerlijk klimaat. Natuurlijk heeft het eiland ook tal van bijzondere plekken. Allereerst de nog steeds actieve vulkaan de Etna, waar prachtige wandel – en skitochten gemaakt kunnen worden. Sicilië heeft ook mooie steden en dorpen, waarvan Agrigento met zijn tempels, Syracusa met zijn Griekse theater en de barokstad Noto zeker aanraders zijn. Maar ook het bruisende dorpje Taormina met zijn vele overblijfselen uit de Griekse oudheid zoals het amfitheater, is beslist een bezoek waard. Dan is er nog de meer dan 2700 jaar oude hoofdstad Palermo met veel pracht en praal, historie, cultuur, en lekker eten. In deze stad is genoeg te zien en te ontdekken, maar we nemen u mee naar een niet alledaagse bezienswaardigheid.

De catacomben van de Kapucijners

In Palermo laten we u griezelen op de meest sinistere plek van de stad. We gaan naar de Catacombe dei Cappuccini of op zijn Nederlands: de catacomben van de Kapucijners. Het is even een stukje lopen vanuit het oude centrum naar het Piazza Cappuccini, maar u zult er geen spijt van krijgen. Dit is werkelijk een hele bijzondere plek. In dit ondergrondse gangenstelsel kunt u circa 8.000 gemummificeerde lichamen bekijken. Niet alleen van de monniken, maar ook dokters, professoren, edellieden, rijke families en zelfs kinderen. Waarschijnlijk lopen de rillingen nu al over uw rug en klinkt het als een lugubere ervaring. Toch valt dat alleszins mee, ondanks dat het wel een unieke ervaring is.

Catacombe dei Cappuccini

© Wikipedia.org

Het geheim is meegenomen in het graf

In de duistere gangen waren in 1599 de laatste rustplaatsen eigenlijk in eerste instantie alleen bedoeld voor de monniken van het Kapucijner klooster. Hier konden dan de nabestaande bidden, dicht bij hun overleden dierbaren. Later werden hier ook de overleden weldoeners en familieleden bijgezet en nog later ook notabelen, geestelijken en soms zelfs kunstenaars. Niet alle mummies zijn in dezelfde goede staat, bij sommige kun je al vanaf een afstand zien dat als je ze aan zou raken, ze compleet uit elkaar zouden vallen. Maar veel mummies zijn nog in een goede staat, alsof ze kort geleden gestorven zijn. Na de dood was hier zeker niet iedereen gelijk. De gebalsemde lichamen liggen netjes gesorteerd. Mannen, vrouwen en kinderen apart, mensen met dezelfde beroepen bij elkaar en ook als je een bepaalde status had, werden deze mummies gescheiden van het ‘gewone volk’. De lichamen van de doden werden tot ongeveer 90 jaar geleden op deze succesvolle manier geconserveerd, onder andere door Alfredo Salafia. Deze deskundige man heeft in 1933 het geheim van deze manier van balsemen in zijn eigen graf meegenomen. Maar ook de droge lucht in de onderaardse gangen heeft meegewerkt aan het in stand houden van de lichamen. Wat opvalt, is dat de lichamen allemaal erg klein en fragiel zijn, het lijken net poppen.

Een unieke ervaring voor een bijzonder vakantiegevoel

Dit unieke dodenrijk is misschien niet de doorsnee bezienswaardigheid voor uw vakantie. Maar als u in Palermo bent, mag u eigenlijk een bezoek aan deze catacomben niet overslaan. U hoeft niet alle gangen te doorlopen, bent u klaar met het bekijken van deze unieke plek, dan zoekt u bovengronds gewoon weer een gezellig terrasje op. De mooie stranden en het heldere water van Sicilië bezorgen u de rest van de vakantie weer dat normale vakantiegevoel, maar u zult zien dat uiteindelijk de catacomben in Palermo toch de meeste indruk hebben gemaakt.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Griezelen op Sicilië'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Populaire bezienswaardigheden