U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Gent » Graslei Gent
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Graslei Gent

De Graslei is ongetwijfeld de mooiste straat van Gent. Een kasseiwegje langs de Leie, waar men op de oevers Paul van Ostaijen’s ‘Melopee’ mag lezen, terwijl men in de zomerse zon of langs de nachtelijk verlichte huisjes laveert in een 18e eeuws Gent. Dit is de bakermat van Gent.

Gelegen nabij het Gravensteen is de Graslei (en de overkant ‘Korenlei’) de plaats bij uitstek voor wie omgeven wil zijn door studenten, muzikanten, de andere typische Genteneirs en dat in een decor van prachtig gerenoveerde trappenhuisjes (waaronder het indrukwekkende Gildehuis van Gentse Vrijmetselaars en dat van de Vrije Schippers in Brabantse gotiek en het eerste Cooremetershuys in Vlaamse renaissancestijl) en de Gentse Watertoeristen – kleine bootjes, hun weg varend door de Gentse wateren.

Uit de twee Korenmetershuizen en het ‘Korenstapelhuis’ blijkt dat koren en graan eertijds een belangrijke rol speelden in de Gentse economie. Tot op vandaag ziet men hier nog de sporen van in de gebouwnamen en het metasfeertje dat hier toch wel heerst.

Wie de Graslei ontdekt heeft, keert er steeds terug. Drank- en eetgelegenheden zijn er in overvloed en dragen aantrekkelijke namen zoals ‘De Onvrije Schipper’, ‘Tolhuisje’ (smalste café van Gent), ‘Hot Club de Gand’, ‘Waterhuis aan de Bierkant’ en ‘Galgenhuisje’. Café ‘Het Spijker’ heeft bovendien de oudste trapgevel ter wereld (1200).

Op een boogscheut daarvan vindt men bovendien de Groentenmarkt, de Korenmarkt en de Vrijdagmarkt (met het standbeeld van de legendarische Jacob Van Artevelde), drie van Gents bekendste historische pleinen.

1 reactie op “Graslei Gent”

Er zijn 1 positieve reacties gegeven

Bart zei:

Van zodra er zon is, loopt de Graslei en Korenlei vol en speelt zich op het water een prachtig schouwspel af. Neem een boek, zoek een plaatsje aan het water en geniet.

Er zijn 0 negatieve reacties gegeven

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Graslei Gent'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Weetje:

Een leuk weetje is dat het vroegere straatniveau van de Graslei zo’n anderhalve meter lager lag. Gras- en Korenlei zijn ook officieel beschermd als landschap en als stadsgezicht.

Openbaar vervoer:

  • Trams 1 en 4 naar Korenmarkt. Achter de rij gebouwen bevindt zich de Graslei
  • Er rijden ook heel wat bussen naar de Korenmarkt
Meer in Gent » Meer bezienswaardigheden in Gent » Alles over Gent