U bent hier: Bezienswaardigheden » Frankrijk » Parijs » Grand Palais Parijs
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Grand Palais Parijs

Naast de Axe Historique die La Grande Arche verbindt met de Arc de Triomphe en het Louvre, bestaat nog een andere as in Parijs. De zogenaamde Axe Républicain wordt gevormd door de Dôme, L’Hôtel des Invalides en L’Église des Soldats. Tot de 20ste eeuw stopte deze as echter plots bij Palais des Arts et de L’Industrie, dat aan de overkant van de Seine dwars over de as was gebouwd.

Over smaak kan getwist worden, maar het gebouw was niet van zo’n schoonheid dat de trotse Parijzenaars tevreden waren met dit einde van de as. Voor de Wereldtentoonstelling van 1900 werd gekeken voor een nieuwe constructie, die de as mooi zou laten doorlopen. Het eerste ‘Palais’ werd gesloopt en er werd een nieuw ‘Palais’ opgetrokken: Het Grand Palais, in contrast met het Petit Palais, aan de andere kant van de as.

Voor het ontwerp van dit gebouw werd een wedstrijd georganiseerd onder Franse architecten. Het doel van het gebouw was immers om de glorie van de Franse kunst uit te stralen, een buitenlandse architect paste niet in dat plaatje.

Het Grand Palais werd een pareltje langs de nieuwe as, met een herkenbare glazen koepel, die het gebouw iets van een serre meegeeft, een vreemde combinatie met de statige voorkant, een voorbeeld van het eclecticisme, dat Parijs zou gaan typeren. Voor deze serre-structuur werd een gelijke hoeveelheid staal gebruikt als voor de Eiffeltoren!

Het ‘paleis’ wordt, zoals oorspronkelijk de bedoeling, vooral gebruikt voor tentoonstellingen van culturele, economische en wetenschappelijke aard.

1 reactie op “Grand Palais Parijs”

Er zijn 1 positieve reacties gegeven

frans beelen zei:

Uw site ziet er veelbelovend uit!
We willen de tentoonstelling van Anish kapoor bezoeken en zouden graag vooraf via internet toegangskaartjes kopen.
Hoe moet ik dat aanpakken?

Er zijn 0 negatieve reacties gegeven

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Grand Palais Parijs'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Parijs » Meer bezienswaardigheden in Parijs » Alles over Parijs