U bent hier: Bezienswaardigheden » Frankrijk » Parijs » Grand Mosquée de Paris
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Grand Mosquée de Paris

In het 5de arrondissement van Parijs, gekend voor zijn ‘Quartier Latin’, ligt de grootste moskee van Frankrijk. De moskee werd gebouwd ter ere van de vele moslims die in het Franse leger vochten tegen de duitsers in de Eerste Wereldoorlog. Ze kregen de benaming tirailleurs, d.i. soldaten die grecruteerd werden in de kolonies.

Het eerste gebed werd in 1926 geleid door de Algerijnse Sheikh en heilige Ahmad al-Alawi, stichter van een moderne sufi-beweging binnen de islam, en werd bijgewoond door president Gaston Doumergue.

Het gebouw zelf is opgetrokken in een Spaans-Moorse stijl, die Mudéjar genoemd wordt naar de Moslims die in Andalusia bleven na de ‘Reconquista’. Deze stijl bracht niets nieuws, maar verenigde elementen van Christelijke en Arabische architectuur, ideaal dus voor de constructie van een gebouw als de Grand Mosquée.

Wat deze moskee zo speciaal maakt is dat ze opengesteld wordt voor toeristen. Een moskee is normaal gezien voorbehouden voor practiserende moslims, maar tegen een kleine bijdrage mag ook een leek zich binnen vergapen aan de schoonheid van de Mudéjar. Uiteraard enkel wanneer er geen gebed of meditatie georganiseerd wordt.

Opmerkelijk om te weten: Tijdens de vervolging van joden in de bezette gebieden, konden vele vluchtelingen een schuilplaats en islamitisch paspoort krijgen in de moskee.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Grand Mosquée de Paris'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Parijs » Meer bezienswaardigheden in Parijs » Alles over Parijs