U bent hier: Bezienswaardigheden » Nederland » Amsterdam » Grachten Amsterdam
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Grachten Amsterdam

De Grachtengordel van Amsterdam is de bekendste bezienswaardigheid van de Nederlandse hoofdstad. De stad wordt doorkruist door tal van grachten met vele typische bruggetjes. Langs de oevers zijn de vele woonboten en de traditionele Nederlandse huisjes een belangrijke toeristische attractie.

Het grootste deel van de Grachtengordel werd aangelegd in de loop van de zeventiende eeuw, toen Amsterdam een grote stadsuitbreiding kende en de plaatselijke economie enorm goed draaide. In die tijd werden de bekendste grachten uitgegraven zoals de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht, dat zijn vandaag de drie hoofdgrachten die het stadscentrum beheersen. Opvallend aan het grachtensysteem zijn de percelen grond die ertussen liggen, de zogenaamde keurblokken. Alle keurblokken hebben een identieke grootte en hebben meestal huisjes met gesloten binnentuintjes.

Zoals men zou kunnen verwachten, zijn de Amsterdamse grachten ook erkend als Werelderfgoed door UNESCO. Toch is dat pas vrij laat gebeurt. In juli 2006 diende de stad een aanvraag in en pas op 1 augustus 2010 was de erkenning compleet. Vandaag zijn de grachten vooral een toeristische attractie. Tal van bootjes nemen bezoekers zowel overdag als ’s avonds laat mee door de stad. Een verplichte activiteit voor al wie naar Amsterdam trekt.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Grachten Amsterdam'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Amsterdam » Meer bezienswaardigheden in Amsterdam » Alles over Amsterdam