U bent hier: Bezienswaardigheden » Turkije » Şanlıurfa » Göbekli Tepe in Şanlıurfa Turkije
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Göbekli Tepe in Şanlıurfa Turkije

Göbekli Tepe betekent in het Nederlands ‘Navelberg’ en is een bergheiligdom in Turkije. Het heiligdom is zo’n 11 500 jaar oud en is de bekendste en oudste tempel in de wereld. Vroeger werd dit gebied gebruikt door boeren als landbouwgrond. De boeren waren vaak geïrriteerd door de vele stenen die ze vonden in de landbouwgrond. Zonder dat ze het wisten hebben ze een deel van dit tempelcomplex vernield.

Verscheidene archeologen hadden al lang begrepen dat er iets speciaals was aan dit gebied. In 1962 ontdekte ze T-vormige palen. Er waren vermoedens dat deze pilaren uit de steentijd kwamen.

Er zijn verschillende lagen, drie om exact te zijn, die te onderscheiden zijn in deze archeologische opgraving. In laag drie vond men de T-vormige palen die versierd waren met beelden van onder andere leeuwen, zwijnen, vossen, reptielen, etc. De derde laag zou afstammen van het jaar 11 000 voor Christus en is zo de oudste laag.

De tweede laag stamt uit het jaar 8000 voor Christus en daar vond men enkele lokalen met vloeren.

De eerste laag en dus de jongste laag is de grond die gebruikt werd als landbouwgrond door de boeren. Men heeft rond het achtste millennium voor Christus bewust dit complex verborgen, de mensen hebben dit tempelcomplex met aarde bedekt. Waarom ze dit deden is niet duidelijk. Tot op de dag van vandaag is amper 1,5% van het gebied opgegraven.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Göbekli Tepe in Şanlıurfa Turkije'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Populaire bezienswaardigheden