U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Baelen » Gilleppestuwdam Baelen
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Gilleppestuwdam Baelen

De Gileppestuwdam is gelegen in Luik en wordt in het Frans vertaald als barrage de la Gileppe. In opdracht van koning Leopold II werd de dam gebouwd om de omgeving te voorzien van water. Voordat de dam er was, was het niet altijd evident om de omgeving water te voorzien en dit omdat deze streek gelegen is in de Hoge Venen. Daarom werd er door koning Leopold II beslist een stuwdam te bouwen, zo had iedereen in de streek de garantie dat er watervoorziening was.

De eerste muur die deel uitmaakte van de stuwdam was de oudste terug te vinden in Europa, koning Leopold liet de dam bouwen om de industrie en de bevolking van bruikbaar water te voorzien. Toen had het stuwmeer al een grote wateropnamecapaciteit om alles vlot te laten verlopen, op 28 juli 1878 kon na verschillende jaren van bouwen de dam in gebruik worden genomen.

Toen de wateropnamecapaciteit van het stuwmeer te klein werd verhoogd men de muur met ongeveer 10 meter, dit betekent dat de capaciteit een stuk hoger kwam te leggen en de vraag naar drinkbaar water kon voorzien.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Gilleppestuwdam Baelen'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Populaire bezienswaardigheden