
Fort van Breendonk
De geschiedenis van de wereldoorlogen is één en al gruwel. België is van deze horor niet gespaard gebleven. Dat kan je onder andere ervaren wanneer je het Fort van Breendonk bezoekt, dat gebruikt werd als één van de vele doorgangskampen. Het was dus geen echt concentratiekamp.
Het Fort, gelegen in de buurt van Mechelen is toegankelijk voor al wie wil. Bij het betreden kan je niet anders dan stil worden. Je voelt de angst en gruwel die de gevangenen er moeten gevoeld hebben. En dat laat geen mens onberoerd.
Het Fort van Breendonk is één van de best bewaarde kampen en is om die reden zeker een bezoek waard. We mogen de geschiedenis niet vergeten! Van 1940 tot en met 1944 hebben hier meer dan 3500 gevangenen pure horor meegemaakt. Veel van deze mensen hebben hier hun leven gelaten. Anderen zijn hier gemarteld, gefolterd en getekend voor het leven.
Wat kan je hier nu nog zien:
- de betonnen kazematten waar men met bijna vijftig man in een kamer sliep: in deze kamers had men niet alleen geen privacy, het was er ook ongelooflijk koud en vies (schimmels)
- toiletten waren er niet, per kamer stonden er twee emmers die dienst deden als toilet en die bleven staan tot ze overliepen
- plaats van het appel
- verhoor- en folterkamer: de armen van de gevangene werden vastgebonden op de rug, zo kon de persoon worden vastgemaakt aan takel die steeds meer de hoogte in ging waardoor de armen van de gevangene al snel uit de kom schoten
In het Fort van Breendonk vertellen tal van gedreven gidsen je nog meer verhalen waar je versteld van staat. Het is geen plezierige uitstap, maar wel enorm interessant.