U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Oostende » Fort Napoleon Oostende
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Fort Napoleon Oostende

Het Fort Napoleon is één van de recentere en nog minder bekende bezienswaardigheden van Oostende. Het betreft een vijfhoekig torenfort dat in opdracht van generaal Napoleon Bonaparte in 1811 werd gebouwd. Het is gelegen in de duinen op de Oostendse Oosteroever, op wandelafstand van de haven. Het militaire bolwerk moest indertijd dienen om een aanval van de Engelsen af te slaan, maar die kwam er echter nooit. Ook tijdens de twee wereldoorlogen werd het fort voor militaire doeleinden gebruikt. Na een vijf jaar durende restauratie is het in april 2000 opengesteld voor het grote publiek.

Het imposante bakstenen gebouw bestaat uit twee verdiepingen en kon maar liefst 500 soldaten huisvesten. Het had zelfs zijn eigen bakkerij. De toren in het midden heeft een omtrek van 137 meter. Naast het permanente museumgedeelte dat “De evolutie van de Europese vestingbouw” heet, vinden er ook vaak tijdelijke tentoonstellingen plaats.

Dankzij de renovatie en enkele moderne architecturale ingrepen is het fort Napoleon meer dan louter een twee eeuwen oud stuk erfgoed. Er heerst nu een unieke harmonie tussen heden en verleden, tussen cultuur en natuur. Het biedt ruimte voor recepties en seminaries en doet in de zomer ook dienst als decor voor het kunstproject “Theater aan Zee”.

Vandaag is het fort individueel of in groep te bezoeken. Je kan er geheel vrijblijvend rondkuieren of deelnemen aan een groepsbezoek onder leiding van een gids. Tevens worden er op regelmatige tijdstippen nocturnes georganiseerd. Je kan in het fort zowel uitgebreid tafelen in het gastronomische restaurant als een kleine snack verorberen in de plaatselijke bistro. Het zonneterras met zicht op de haven, de vuurtoren en de duinen is een absolute aanrader.

1 reactie op “Fort Napoleon Oostende”

Er zijn 1 positieve reacties gegeven

aelbrecht maurice zei:

nooit van gehoord,geweldig.

Er zijn 0 negatieve reacties gegeven

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Fort Napoleon Oostende'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Oostende » Meer bezienswaardigheden in Oostende » Alles over Oostende