U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Eben-Emael » Fort Eben-Emael
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Fort Eben-Emael

Fort Eben-Emael werd zo gebouwd dat het heel moeilijk inneembaar was, nadat het fort voltooid was werd het zwaar bewapend om deel uit te maken van het Belgische verdedigingswerk. Het fort heeft verschillende ondergrondse gangen die niet enkel dienden ter bescherming tegen de vijand maar ook als tijdelijke onderkomen voor de grondtroepen die het fort moesten verdedigen.

Men dacht tijdens de Tweede Wereldoorlog dat het fort bijna onmogelijk in te nemen was, maar in de loop van de oorlog werd Fort Eben-Emael ingenomen door de Duitsers. Hiermee verloor men aan Belgische kant een belangrijk strategisch punt tegen de vijandelijke troepen. Het fort kon ingenomen doordat de Duitsers een nieuw wapen gebruikten dat was uitgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nadat het fort ingenomen was veroorzaakte dit de Achttiendaagse Veldtocht, in sommige geschiedenisboeken wordt dit tot de Slag om Frankrijk gerekend.

Het fort van Eben-Emael staat er eigenlijk al van voor de Tweede Wereldoorlog, het fort werd aangelegd na de aanvallen die België te verduren kreeg in de Eerste Wereldoorlog. Hierna besloot de regering op een strategisch gekozen plaats langs het Albertkanaal en in de omgeving van de Maas.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Fort Eben-Emael'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Populaire bezienswaardigheden