U bent hier: Bezienswaardigheden » Nederland » Valkenburg » Fluweelengrot Valkenburg
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Fluweelengrot Valkenburg

Grotten hebben al altijd tot de verbeelding van mensen gesproken, in Valkenburg in Nederland ligt er nog een oude grot, één van de oudste van Zuid-limburg en zelfs van gans Nederland. Doordat de grot oud is heeft deze een rijke geschiedenis die samenloopt met de Kasteelruïne in de buurt van het kasteel, ondergronds zijn het kasteel en de grot zelfs verbonden met elkaar door een enorm gangenstelsel. Deze gangen werden vroeger gebruik om bijvoorbeeld aan de de vijand te kunnen ontsnappen.

De Fluweelengrot dateert ergens tussen de 11de en 12de eeuw, het precieze jaar van ontstaan is jammer genoeg niet geweten. Bij het bezoeken van deze grot worden de bezoekers door een gids rondgeleid die mysterieuze verhalen vertelt over de donkere gangen. De gangen werden maar in 1937 opnieuw ontdekt, daarvoor waren deze heel goed verborgen en waren ze helemaal niet zichtbaar voor het grote publiek.

Na het bouwen van de gangen werd er nog bijgebouwd door de Fransen tijdens de 18de eeuw, dat is dan ook de reden waarom de kapel iets vreemder lijkt dan de andere wanden. In de wand van de kapel zijn er uitzonderlijke sculpturen en wantschilderingen terug te vinden.

1 reactie op “Fluweelengrot Valkenburg”

Er zijn 0 positieve reacties gegeven
Er zijn 1 negatieve reacties gegeven

Erik Kollin zei:

Beste lezer,
Deze afbeelding is genomen in de Geulhemmergroeve en NIET in de Fluwelengrot.
Met vriendelijke groet,
Erik Kollin


Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Fluweelengrot Valkenburg'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Valkenburg » Meer bezienswaardigheden in Valkenburg » Alles over Valkenburg