U bent hier: Bezienswaardigheden » Denemarken » Kopenhagen » De Kleine Zeemeermin Kopenhagen
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

De Kleine Zeemeermin Kopenhagen

Het bronzen standbeeld van de Kleine Zeemeermin of Den Lille Havfrue in de haven van Kopenhagen is ongetwijfeld de bekendste bezienswaardigheid van de Deense hoofdstad. Het is de beeltenis van de Kleine Zeemeermin die bekend is uit het gelijknamige sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen.

In 1913 werd de zeemeermin van beeldhouwer Edward Eriksen onthuld in de Kopenhaagse haven. Het standbeeld is amper 1,65 meter hoog en weegt 175 kilogram. Danseres Ellen Price, die destijds de hoofdrol speelde in de balletvoorstelling van het sprookje, stond model voor het hoofd van de zeemeermin. Voor het lichaam gebruikte Eriksen zijn eigen vrouw als model. De zeemeermin heeft een dromerige blik die naar de zee gericht is. Het illustreert de twijfel die ze in het sprookje heeft over haar toekomst op het land of in de zee.

Door de jaren heen is De Kleine Zeemeermin niet gespaard gebleven van vandalisme. Vooral in de jaren ’60 en ’70 was ze het doelwit van protestacties. Ze werd meermaals met verf beklad of kreeg ondergoed aangetrokken. In de jaren ’90 werd ze zelfs onthoofd.

De Kleine Zeemeermin is het meest gefotografeerde standbeeld ter wereld. Een mooie foto van het beeld maken zonder al te veel in de weg lopende toeristen is vooral het hoogseizoen een lastige opgave.

3 reacties op “De Kleine Zeemeermin Kopenhagen”

Er zijn 2 positieve reacties gegeven

Monique zei:

Kopenhagen al 18jaar geleden bezocht. Daar natuurlijk ook naar de kleine zeemeermin geweest. Mooi beeld dat het meerminnetje uit het bekende sprookje mooi weergeeft. Waarom er negatief over zijn? Is toch een mooi beeld?! Snap negatieve reactie niet goed, maar ja. Sommige mensen zullen misschien betekenis niet kennen en is een beeld maar een beeld.

william zei:

mooi bezienswaardigheid

Er zijn 1 negatieve reacties gegeven

Bart zei:

Na een minuutje heb je het wel gezien en denk je vast en zeker waarom heeft dit nou zoveel succes?


Geef je positieve of negatieve ervaring over 'De Kleine Zeemeermin Kopenhagen'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Openingsuren:

  • Dag en nacht te bekijken

Adres:

  • Langelinie 1263, Kopenhagen

Toegangsprijs:

  • Gratis toegang
Populaire bezienswaardigheden