U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Oostende » De Drie Gapers Oostende
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

De Drie Gapers Oostende

De Drie Gapers is het meest opvallende monumentale bouwwerk op de zeedijk van Oostende. Het oogt als de grote toegangspoort naar de zee. Het is een soort brugconstructie met drie grote doorgangen en verbindt de Koninklijke Gaanderijen met de overdekte bogengaanderij aan de Koninklijke Villa. De middelste doorgang werd later dichtgemaakt om plaatst te maken voor een bronzen beeld van koning Leopold II. Het was onder deze niet onbesproken koning dat Oostende uitgroeide tot de “Koningin der Badsteden”.

Het eerbetoon aan Leopold II werd op 19 juli 1931 door Koning Albert I en koningin Elisabeth onthuld. In het midden staat op een hoge sokkel het ruiterstandbeeld van Leopold II met blik op de Noordzee. Links bevindt zich de beeldengroep “Dankbaarheid van het Kongolese Volk” en rechts “Hulde van de Oostense Vissersbevolking“. Het beeldenmonument en de architecturale omkadering in de toen populaire stijlbeweging Art Deco werden gerealiseerd door de Brusselse broers Alfred en Antoine Courtens.

Vandaag zijn de Drie Gapers samen met de Koninklijke Gaanderijen bij veel bruidsparen de favoriete achtergrond voor huwelijksfoto’s. De locatie wordt ook vaak gebruikt als decor voor diverse sportieve en culturele evenementen.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'De Drie Gapers Oostende'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Oostende » Meer bezienswaardigheden in Oostende » Alles over Oostende