U bent hier: Bezienswaardigheden » Frankrijk » Parijs » Conciergerie Parijs
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Conciergerie Parijs

De Conciergerie laat bij de meeste bezoekers van Parijs niet meteen een belletje rinkelen. Toch is dit middeleeuwse bouwwerk één van de meest interessante gebouwen van de Parijse binnenstad. Het is een overblijfsel van een reusachtig paleis en staat op het Île de la Cité, het eilandje waarop ook de Notre Dame te bezichtigen is.

Nu maakt het gebouw deel uit van het Justitiepaleis van Parijs. Dit is misschien wel een restant van haar vroegere functie, in de 14e eeuw was het gebouw namelijk een gevangenis, waar tot 1200 gevangenen in ondergebracht werden.

Tijdens de Franse revolutie, vele eeuwen later, was het gebouw een tijdelijke bewaarplaats voor al wat de Revolutie verachtte. Bijna 2600 gevangenen werden berecht in het tijdelijk tribunaal in de conciergerie, en het gebouw werd dan ook gezien als een tussenstap, op weg naar de guillotine. Dit lot was onder meer weggelegd voor koningin Marie-Antoinette en Robespierre. Ter nagedachtenis van deze twee figuren werden hun cellen omgebouwd tot kapelletjes, met allerlei spulletjes die hen herdenken.

De conciergerie heeft dus een bewogen geschiedenis achter de rug, een geschiedenis die nog steeds bewaard blijft in de oude stenen, want er werd over de jaren heen weinig veranderd aan het gebouw. Zeker de moeite dus als levende getuige van de geschiedenis van de stad.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Conciergerie Parijs'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Parijs » Meer bezienswaardigheden in Parijs » Alles over Parijs