
Circus Maximus Rome
Het Circus Maximus was een groot stadion in Rome waar vooral wagenrennen werden georganiseerd. In de oudheid waren wedstrijden met strijdwagens zeer populair bij de bevolking. Circus Maximus werd soms ook gebruikt voor evenementen zoals gevechten met gladiatoren of processies. Het werd gebouwd in een vallei tussen Palatijn en Aventijn.
Tarquinius Priscus, de vijfde koning van Rome, liet rond de 6e eeuw voor Christus een renbaan aanleggen. Dit was direct ook de oorsprong van Circus Maximus. In 31 voor Christus werd het houten stadion in as gelegd door een brand. Keizer Augustus bouwde het stadion weer op met een grote obelisk als herdenking aan de verovering van Egypte. Deze obelisk is tegenwoordig te bezichtigen op het Piazza del Popolo. Een tweede brand liet ook dit stadion verdwijnen. In 103 na Christus werd het nogmaals heropgebouwd door Keizer Trajanus, maar nu werd het een stenen stadion. De allerlaatste wedstrijd in dit circus vond plaats in 549 na Christus.
Tegenwoordig is de renbaan een groot grasplein geworden waardoor alleen het grondplan nog te bezichtigen is. Van de tribunes van het stadion is enkel nog een klein deeltje te bezichtigen. Een groot deel van het stadion werd immers gebruikt als bouwmateriaal om middeleeuwse en Renaissance bouwwerken op te richten.
1 reactie op “Circus Maximus Rome”
ik vind het heel goede informatie
super het heeft me heel goed geholpen