U bent hier: Bezienswaardigheden » Hongarije » Boedapest » Burchtheuvel Boedapest
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Burchtheuvel Boedapest

De Burchtheuvel of Varhégy is een gigantisch complex van een kasteel op een heuvel in het oude stadscentrum van Boeda, aan de oevers van de Donau. Het vroegere koninklijk paleis is er gevestigd en het is het bekendste monument van de Hongaarse hoofdstad.

De aanleg van de Burchtheuvel begon al in de dertiende eeuw. Het werd een complex dat bestaat uit talloze mooie gebouwen en straatjes. Toen er nog geen sprake was van een eengemaakt Boedapest vormde de burchtheuvel het rijke Boeda. Onder de heuvel lag Pest, de stad van het gewone volk. Boeda was een belangrijke plaats voor kunst, wetenschap, technologie en bestuur.

Het meest opvallende gebouw is de burcht zelf. Het heeft een gevel die meer dan 300 meter lang is en een hoge koepeltoren. De burcht ligt 70 meter boven de Donau. In de loop van de veertiende eeuw was de burcht van Boeda de vaste woonplaats van de koning.

De burchtstad Boeda heeft heel wat moeite gehad om in zijn glorie te blijven bestaan. Vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog werden grote delen van Boeda vernield door de Duitse bezetters. Na de oorlog werd er meer dan dertig jaar gewerkt om de oude stad in ere te herstellen. Vandaag is de Burchtheuvel met al zijn gebouwen het culturele hart van Boedapest en herbergt het tal van interessante musea.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Burchtheuvel Boedapest'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Boedapest » Meer bezienswaardigheden in Boedapest » Alles over Boedapest