U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Kortrijk » Broeltorens Kortrijk
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Broeltorens Kortrijk

De Broeltorens zijn zonder twijfel het meest charmante monument van het middeleeuwse Kortrijk. Het zijn twee torens uit kalk- en zandsteen met een brug over de rivier de Leie, de Broelbrug. De Broeltorens zijn zowat het symbool van de stad en het is een van de laatste restanten van de oude stadswallen uit de middeleeuwen, samen met de Artillerietoren.

De oudste toren is die aan de zuidkant van de brug. Dat is de Speytorre of Blauwe Toren. De Speytorre werd samen met de Broelbrug opgetrokken in de veertiende eeuw. De brug was in die tijd een controlepunt voor het vaarverkeer op de Leie. De Broelbrug zelf telt drie bogen en het huidige uitzicht van de brug dateert van het einde van de jaren ’40. De brug werd in beide Wereldoorlogen verwoest en achteraf terug opgebouwd. Op de brug bevindt zich een standbeeld van de heilige Johannes Nepomucenus. Dat is de patroonheilige van de bruggen, schippers en drenkelingen.

De andere toren is de Ingelburghtorre, die is gebouwd in de vijftiende eeuw en heeft dienst gedaan als wapenopslagplaats. Het was ook een verdedigingstoren tegen aanvallen op de stad, daarom wordt hij ook Armorietorre genoemd.

1 reactie op “Broeltorens Kortrijk”

Er zijn 0 positieve reacties gegeven
Er zijn 1 negatieve reacties gegeven

VANBOSSELE josé zei:

De Armorietorre staat achter de O.L.Vrouwekerk.


Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Broeltorens Kortrijk'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Kortrijk » Meer bezienswaardigheden in Kortrijk » Alles over Kortrijk