U bent hier: Bezienswaardigheden » Duitsland » Berlijn » Brandenburger Tor Berlijn
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Brandenburger Tor Berlijn

De Brandenburgse Poort of Brandenburger Tor aan de Pariser Platz in Berlijn is het bekendste monument van de Duitse hoofdstad. De Brandenburger Tor was vroeger een stadspoort. Wie het centrum van Berlijn binnen wilde, moest tol betalen aan een van de vele poorten. Vandaag is de Brandenburger Tor vooral een toeristische attractie en het symbool voor de Duitse eenheid na de val van de Berlijnse Muur.

De poort werd ontworpen door architect Carl Gotthard Langhans en gebouwd in 1788. De Branderburger Tor heeft een hoogte van 26 meter en een breedte van 65 meter en is geïnspireerd op bouwwerken van de Oude Grieken. De zes zuilen en het fronton van de poort illustreren dat.

Op de poort staat de “Quadriga”, een beeld van Victoria, de Griekse godin van de overwinning, in een strijdwagen die wordt voortgetrokken door vier paarden. De Quadriga werd gemaakt door Johann Gottfried Schadow. Het beeld dat er vandaag staat, is een replica in gips. Het originele beeld ging verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 1961 begon de bouw van de Berlijnse Muur bij de Brandenburger Tor. De poort zelf lag in de Russische zone van Berlijn. Vanuit West-Berlijn kon men de poort enkel bezichtigen op een verhoog. Uiteindelijk zou de Muur in 1989 ook het eerste vallen aan de Brandenburger Tor. Daaraan dankt het monument zijn grote symboolwaarde.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Brandenburger Tor Berlijn'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief