U bent hier: Bezienswaardigheden » België » Antwerpen » Brabo Antwerpen
Kies 'n type bezienswaardigheid
Kies waar u heen wilt

Brabo Antwerpen

Het standbeeld van Silvius Brabo op de Grote Markt, voor het Antwerpse stadhuis is een van de bekendste standbeelden van België en is het historische icoon van de stad Antwerpen.

Het standbeeld verwijst naar een legendarische Romeinse soldaat, Silvius Brabo, die erin slaagde om de reus Druon Antigoon te doden. Antigoon was een reus uit Brabant die schippers tegenhield en tol liet betalen om hun tocht op de Schelde voort te kunnen zetten. Als een schipper weigerde te betalen of het gewoon niet kon, hakte Antigoon zijn hand af en gooide die in de Schelde. Volgens de legende zou Brabo de hand van de reus zelf in de Schelde gegooid hebben, nadat hij hem had omgebracht. Hij deed dus aan handwerpen. Daaruit zou dan ook de naam Antwerpen ontstaan zijn.

Het standbeeld op de Grote Markt werd opgetrokken in 1887 en is gemaakt door de Belgische beeldhouwer Jef Lambeaux. Er is ook een andere Brabo terug te vinden op de waterput op de Handschoenmarkt, in de schaduw van de Antwerpse kathedraal. Dat is een sculptuur van Quinten Matsys.

De legende van Antwerpen is een populair verhaal, zo werd het naar voren gebracht in “De 7 Schaken”, een album van Suske en Wiske en ook in het Nero-album “De Ring van Balderic” speelt Brabo een rol. De Engelse rockband Enter Shikari maakte een nummer over het verhaal: “Antwerpen”.

Geef je positieve of negatieve ervaring over 'Brabo Antwerpen'

Dit bericht is positief Dit bericht is negatief

Meer in Antwerpen » Meer bezienswaardigheden in Antwerpen » Alles over Antwerpen